Άγνωστες πτυχές, όροι και λεπτομέρειες που αναμφίβολα προκαλούν προβληματισμό για το θέμα της προωθούμενης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών ιδιωτικών συμφερόντων στις βουνοκορφές των Αγράφων παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση που έλαβε χώρα στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έκπληξη, οι παρευρισκόμενοι, ενημερώθηκαν από τους φορείς που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, μεταξύ άλλων για τους όρους με τους οποίους ο Δήμος Καρδίτσας προωθεί τη μίσθωση δασικής έκτασης 38 στρεμμάτων, για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες.

Η φανερή πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση της έκτασης θα γίνει τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 9 το πρωί στο Δημαρχείο Καρδίτσας. Οι όροι συντάχθηκαν στις 22 του περασμένου Απριλίου (Μ. Δευτέρα) και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Καρδίτσας (από τέσσερα από τα πέντε παρόντα μέλη, σε σύνολο εννέα που απαρτίζουν την επιτροπή) και έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια».
Οι όροι απαρτίζονται από 14 συνολικά Άρθρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Άρθρο 3 που αναφέρεται στον χρονικό ορίζοντα της μίσθωσης, καθώς και το Άρθρο 14 που αναφέρεται στις λεπτομέρειες της σύμβασης που θα υπογραφεί.

Χρονική διάρκεια

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, ορίζεται σύμφωνα με τους όρους στα 20 έτη.

Ο εκμισθωτής Δήμος παρέχει στον μισθωτή το δικαίωμα προαίρεσης να παρατείνει τη μίσθωση για μια ακόμη 20ετία, με μονομερή έγγραφη δήλωσή του, η οποία θα πρέπει να επιδοθεί στον Δήμο με

δικαστικό επιμελητή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη της μίσθωσης. Στην περίπτωση αυτή το ετήσιο μίσθωμα θα αυξηθεί σε ποσοστό 5%.

«Το ίδιο δικαίωμα, μονομερούς δηλαδή παράτασης της μίσθωσης για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών, παρέχει μετά την παρέλευση της δεύτερης εικοσαετίας, στον μισθωτή, ο εκμισθωτής Δήμος, με την προϋπόθεση ότι ο μισθωτής θα γνωστοποιήσει στον εκμισθωτή την πρόθεσή του αυτή με έγγραφο που θα κοινοποιηθεί στον εκμισθωτή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήξη της δεύτερης εικοσαετίας. Στην περίπτωση αυτή το καταβαλλόμενο ετήσιο μίσθωμα θα αυξηθεί πάλι σε ποσοστό 5%» αναφέρουν οι όροι.

Οι όροι της σύμβασης

Σε ότι αφορά τώρα τη σύμβαση που θα υπογραφεί σύμφωνα με τους όρους διακήρυξης και την προσφορά του μισθωτή, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 14, ο μισθωτής θα δικαιούται να διαμορφώνει το χώρο κατά την κρίση και τις ανάγκες του και να ανεγείρει με αποκλειστικά δικές του δαπάνες οποιοδήποτε κτίσμα ή κατασκευή απαιτηθεί, να προβαίνει στην κατασκευή έργων σύνδεσης με το δίκτυο, τη διάνοιξη οδών προσπελάσεως, τις οποίες ο μισθωτής θα συντηρεί με δαπάνες του, και γενικά θα προβαίνει στις απαραίτητες και χρήσιμες εγκαταστάσεις εντός των ορίων της υπό εκμίσθωση έκτασης.

Μεταξύ άλλων στους όρους αναφέρεται:

-Ο μισθωτής υποχρεούται όταν λήξει η μίσθωση να παραδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε. Οι εγκαταστάσεις, πυλώνες, καλωδιώσεις θα παραμένουν στην κυριότητα του μισθωτή, ο οποίος θα δικαιούται στην περίπτωση αποχώρησής του από το μίσθιο, είτε κατά τη λήξη της μίσθωσης ή την καθ’ οιονδήποτε άλλον τρόπο λύσης της να τις απομακρύνει. Διευκρινίζεται ότι τυχόν δρόμοι, περιφράξεις και κτίσματα από σκυρόδεμα θα παραμείνουν προς όφελος του μισθίου, χωρίς καμία υποχρέωση του εκμισθωτή να καταβάλει και αντίστοιχο δικαίωμα του μισθωτή να ζητήσει αποζημίωση για τις κατασκευές αυτές.

– Σιωπηρή αναμίσθωση ή υπεκμίσθωση από το μισθωτή απαγορεύεται.

Επιτρέπεται όμως στον μισθωτή, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του εκμισθωτή -Δήμου, να υπομισθώνει το ακίνητο μερικά ή ολικά σε θυγατρικές εταιρίες των ομίλων στους οποίους υπάγεται ή συνδεδεμένες ή συνεργαζόμενες με αυτόν εταιρίες και σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία τυχόν μεταβιβασθούν από το μισθωτή τα εκ των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας του

Αιολικού Πάρκου δικαιώματά του εν όλω ή εν μέρει, πάντοτε για το σκοπό της εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικού Πάρκου και μόνον γι’ αυτό. Στην περίπτωση αυτή ο υπομισθωτής ή εκδοχέας θα υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την μίσθωση.

– Η μίσθωση που θα καταρτισθεί με τον ανάδοχο μισθωτή λύεται:

Ι) Με την πάροδο του χρόνου όπως αυτός καθορίστηκε στο άρθρο 3 της παρούσας.

ΙΙ) Με καταγγελία εκ μέρους του μισθωτή: εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί κατά την απόλυτη κρίση του μισθωτή να συνεχιστεί η ανάπτυξη και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου, οπότε στην περίπτωση αυτή ο μισθωτής θα δικαιούται να καταγγείλει την μίσθωση με την καταβολή ως αποζημίωσης στο Δήμο Καρδίτσας ποσού ίσου με τρία (3) ετήσια μισθώματα χωρίς αποζημίωση του εκμισθωτή.

Η καταγγελία θα γίνεται με έγγραφη γνωστοποίηση που θα επιδίδεται στον εκμισθωτή με δικαστικό επιμελητή, τα δε αποτελέσματά της θα επέρχονται τρεις μήνες μετά την πιο πάνω κοινοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση οποιοδήποτε ποσό θα έχει καταβληθεί στον εκμισθωτή Δήμο ως μίσθωμα από την πλευρά του αναδόχου -μισθωτή δεν επιστρέφεται ο δε μισθωτής παραιτείται από τυχόν δικαίωμά του να αναζητήσει τα ποσά αυτά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

– Ο Δήμος Καρδίτσας έχει το δικαίωμα της χρήσης των δρόμων που πρόκειται να διανοιχθούν καθώς και το δικαίωμα βοσκής αιγοπροβάτων ή καλλιέργειας στην έκταση αυτή, με τον όρο ότι δεν

θα παρεμποδίζεται η λειτουργία, συντήρηση και επισκευή της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το παραπάνω δικαίωμα ο Δήμος μπορεί να το παραχωρεί σε τρίτους κατόπιν συναινέσεως του μισθωτή.

-Δημοτικά τέλη, δαπάνες χρήσης και συντήρησης που αφορούν την εκμισθούμενη έκταση βαρύνουν αποκλειστικά το μισθωτή, που αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής τους στους οικείους φορείς. Οποιοιδήποτε φόροι ή δαπάνες που βαρύνουν την υπό εκμίσθωση έκταση (και δεν αφορά τη συμφωνημένη χρήση και τα λόγω αυτής έργα) ως ακίνητη περιουσία, βαρύνει αποκλειστικά τον εκμισθωτή, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εισπράττεται.

-Διαφορές που τυχόν προκύψουν μεταξύ των συμβαλλομένων σχετικά με την εφαρμογή και ερμηνεία της διακήρυξης και της υπογραφόμενης σύμβασης υπάγονται αποκλειστικά στην κατά τόπο αρμοδιότητα των Δικαστηρίων της Καρδίτσας.