Με τα κρούσματα κορωνοϊού να συνεχίζουν την αυξητική πορεία τους και με το σύστημα υγείας να αρχίζει να πιέζεται, σε επικίνδυνο βαθμό (έχει καλυφθεί ήδη το 60% των κλινών ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι από τον ιό έφθασαν τους 67), η κυβέρνηση πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου, γενικού lockdown.

Δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας: «δεν θα μπούμε σε lockdown». Ωστόσο, από τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώθηκαν τόσο, ώστε χθες για πρώτη φορά μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας (αρχές Μαϊου) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ένα νέο lockdown.

Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο lockdown τονίζοντας χαρακτηριστικά: «το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Πόσο πιθανό όμως είναι ένα νέο γενικό lockdown, που μεταξύ άλλων, θα επιβαρύνει την ήδη νοσούσα ελληνική οικονομία; Όλα θα κριθούν τις επόμενες 3 -4 εβδομάδες. Αν η έξαρση της πανδημίας δεν ανακοπεί, μετά και την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και με δεδομένο ότι από τον Νοέμβριο θα προστεθούν οι βαριές περιπτώσεις γρίπης, το σενάριο του lockdown, που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι κυβέρνησης και επιδημιολόγων, θα γίνει βασικό. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στο Ισραήλ αρχίζει η εφαρμογή νέου lockdown τριών εβδομάδων, λόγω αναζωπύρωσης του κορωνοϊού.

312 νέα κρούσματα

Τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα να είναι για 4η φορά πάνω από 300. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα, 6 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 28.

Για μια ακόμα μέρα, αρνητική «πρωταθλήτρια» είναι η Αττική, η οποία έχει πάνω από τα μισά κρούσματα και συγκεκριμένα από τα 312 συνολικά, εκ των οποίων τα 284 εγχώρια, μετράει τα 174.

Ένα νέο κρούσμα στην Καρδίτσα

Έντεκα νέα κρούσματα στη Θεσσαλία εκ των οποίων ένα στο Ν. Καρδίτσας, ανακοίνωσε χθες το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καρδίτσας, καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid -19.

Προσήλθε και εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας. Στην περιοχή των Τρικάλων, καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα Covid -19. 2 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές κρούσματος (13/09/2020) και προέκυψαν κατόπιν Ιχνηλατήσεως ενώ 3 ακόμη κρούσματα προσήλθαν και εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωμάτων δύο στο Γ.Ν. Τρικάλων και ένα σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Τέλος 1 κρούσμα επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στο εξωτερικό και εξετάστηκε στο Γ.Ν. Τρικάλων.

-Στην περιοχή της Λάρισας, καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid -19. 1 κρούσμα επέστρεψε πρόσφατα από άλλη γεωγραφική περιοχή και εξετάστηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο ενώ 3 ακόμη αποτελούν στενές επαφές κρούσματος (11.09.2020) και προέκυψαν κατόπιν Ιχνηλατήσεως.