O νομός Καρδίτσας έχει πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους και διαθέτει τις παρακάτω δημόσιες  δομές  στην  Π.Φ.Υ.

  • Κέντρο υγείας Καρδίτσας(πρώην πολυϊατρεία)
  • 2 ΤΟ.Μ.Υ.
  • Κέντρα υγείας Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις, ειδικότερα στην παρούσα φάση, σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι της προληπτικής υγειονομικής φροντίδας να πέφτει στο νοσοκομείο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η άθλια αυτή κατάσταση να αντιρροπηστεί με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων.

Ο σύλλογος των εργαζομένων του Κ.Υ .Καρδίτσας αποφάσισε να πραγματοποιήσει αγωνιστικές δράσεις  μαζί με την Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ και καλεί  τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Π.Φ.Υ του νομού να συμμετέχουν.

  • Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο κέντρο υγείας Παλαμά την Τετάρτη, 3/2/2021 στις 10π.μ.
  • Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο κέντρο υγείας Καρδίτσας την Πέμπτη, 11/2/2021 στις 11π.μ.
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας στις 16/2/21

Η αιτία για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας της Π.Φ.Υ. δεν είναι η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας, αλλά  οι ανεπαρκείς προσλήψεις, η υποβάθμιση και η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟ.Μ.Υ .Η κατάσταση στην Π.Φ.Υ δεν βελτιώθηκε καθόλου στη διάρκεια της πανδημίας. Στα Κ.Υ. Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών ενώ το Κ.Υ. Καρδίτσας δεν έχει καθόλου παθολόγο ούτε γενικό γιατρό παρά μόνο 2 γενικούς γιατρούς μετακινούμενους από το Κ.Υ  Παλαμά. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η απαξίωση των Κ.Υ. και η μη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς ,αφού το εμβόλιο αντί για

επιστημονικό επίτευγμα προς όφελος όλων γίνεται αντικείμενο των ανταγωνισμών των  φαρμακευτικών κολοσσών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ ,ενώ το σύστημα υγείας

έχει μετατραπεί σε σύστημα «μιας νόσου» και τα κέντρα υγείας αποκλειστικά  σε εμβολιαστικά κέντρα.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα πολυϊατρεία μαζί με τις ΤΟΜΥ να καλύψει ούτε τις ελάχιστες ανάγκες του λαού της πόλης σε υγεία και ιδιαίτερα σε ΠΦΥ. Ειδικά σε ένα μεγάλο δήμο με πάνω από 60.000 κατοίκους, μεγάλο αριθμό παιδιών, σχολείων, γυναικών, αθλητικών εγκαταστάσεων, εργασιακών χώρων, γηροκομείων και πρόσφατα πρόσφυγες και μετανάστες.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται αναγκαία η πλήρης στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.). Οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού πρέπει να γίνονται στις δομές της Π.Φ.Υ.. Το βασικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα κέντρα υγείας είναι ήδη υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά τις ανάγκες των ασθενών ακόμη και εκτός πανδημίας. Αυτή είναι η βασική αιτία για τις παλινωδίες με τον αριθμό των πολλών εμβολιαστικών κέντρων που «πανηγυρικά» ανακοινώθηκαν για το νομό μας, αλλά προς το παρόν λειτουργούν μόνο δύο, το ένα μάλιστα στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η βασική αιτία για την ταλαιπωρία που θα υποστούν εκατοντάδες ηλικιωμένοι που καλούνται να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα ακόμα και εκτός νομού για να εμβολιαστούν.

Το καθήκον των εμβολιασμών δεν είναι έργο των νοσοκομείων, τα οποία είναι επίσης ήδη υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα. Η υπαρκτή ανάγκη για οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα με τη δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και επιπλοκών, δεν δικαιολογεί την επιλογή της κυβέρνησης να επιβαρύνει περαιτέρω τα νοσοκομεία, ενώ ήδη έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές δομές μίας μόνο νόσου.

Για άλλη μια φορά η ευθύνη που ανήκει στην κυβέρνηση και την πολιτεία μετακυλίεται στις πλάτες των υγειονομικών και του λαού. Για άλλη μια φορά, οι υγειονομικοί καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε πολλαπλά, δύσκολα και γεμάτα ευθύνες επίπεδα, αβοήθητοι. Για άλλη μια φορά οι υγειονομικοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό (παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς κ.α.)
  • Προσλήψεις με μόνιμο παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό (επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, διοικητικούς κ.α) και την αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού των εμβολιαστικών κέντρων.
  • Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού και των συμβασιούχων.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού και στην παρακολούθηση των τυχών παρενεργειών από τον εμβολιασμό.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Σύλλογος εργαζομένων του κέντρου υγείας Καρδίτσας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Π.ΤΟΛΙΟΥ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                                                                Ε.ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΥ