Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μορφοβούνι ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την Κτηνοτροφία, την οποία οργάνωσε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα.
Αρχικά ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος καλωσόρισε υπηρεσιακούς παράγοντες, τους προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, και κτηνοτρόφους του δήμου, καθώς και αιρετούς από το Δήμο Μουζακίου που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αξία των ανοιχτών εκδηλώσεων και του δημόσιου διαλόγου με τους δημότες – παραγωγούς, για θέματα οργάνωσης της Τοπικής Οικονομίας και ανέφερε «τα προβλήματα δεν λύνονται ως δια μαγείας, αλλά μέσα από διάλογο, συνεργασίες, σχεδιασμό και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών που παρουσιάζονται μέσα ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα.
Οι ευκαιρίες , δεν είναι Πηνελόπη για να περιμένουν»

Πρώτη ομιλήτρια είναι η κ. Ασλανίδου Σεβαστή, προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, η οποία αναφέρθηκε στη σοβαρότητα της ενδεχόμενης εισόδου της Αφρικανικής Πανώλη των Χοίρων στη χώρα μας , η οποία είναι ήδη στη Βουλγαρία, και στις τεράστιες υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ειδικότερα ζήτησε από τους παριστάμενους προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων την συνδρομή τους για την ενημέρωση των ιδιοκτητών οικόσιτων χοίρων στα χωριά, για την καλύτερη διαχείριση πιθανού κινδύνου.

Ακολούθως η κ. Μπουλουξή Ελένη, κτηνίατρος – προϊσταμένη Υγείας Ζώων της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, παρουσίασε επιστημονικά και άλλα στοιχεία με ανάλογο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να μπορούν οι κτηνοτρόφοι και οι κυνηγοί να διακρίνουν τα άρρωστα ζώα και δόθηκαν οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος

Ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κωστής, αναφέρθηκε με στοιχεία στην αξία της Κτηνοτροφίας, την συνεισφορά της στην αυτάρκεια της χώρας μας σε κρέας, η οποία βαίνει ,δυστυχώς, μειούμενη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο οξύτατο πρόβλημα της μη αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων στην παραλίμνια περιοχή, δεδομένου ότι η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, ουσιαστικά δεν επιτρέπει την αδειοδοτηση. Επισήμανε ότι ουσιαστικά τίθεται θέμα επιβίωσης της Κτηνοτροφίας στις κοινότητες της λίμνης Πλαστήρα.
Στο διάλογο που αναπτύχθηκε, οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κατέθεσαν την αγωνία τους, καθώς από 30/6/2019 βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ΖΟΕ, είπε ότι πριν ακόμα αναλάβει την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, εξασφάλισε επιστημονική συνδρομή ειδικού χωροτάκτη μηχανικού, πρώην συνεργάτη του Πολυτεχνείου Αθήνας. (Ήδη εργάζεται εθελοντικά για την τροποποίηση της ΖΟΕ). Επίσης ανέδειξε τις δυσκολίες που έχει το θέμα και γι’ αυτό έχει κάνει ήδη τις πρώτες πολιτικές επαφές για επίλυση του θέματος, ειδικά για το οξύ πρόβλημα των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ο δήμαρχος παρουσίασε δέκα (10) μέτρα για τον τόνωση της κτηνοτροφίας και τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Ο κ. Παναγιώτης Ντανοβασίλης, στέλεχος της ΑΝΚΑ και Συντονιστής του προγράμματος Leader 2014-2020 παρουσίασε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσα από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αυτή την εποχή.

Ο κ. Γιώργος Κορομπίλιας, γεωπόνος, στέλεχος της ΕΛΓΟ «Δήμητρα», μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης παραγωγής και προώθησης κτηνοτροφικών προϊόντων μέσα από την Οικοτεχνία, καθώς και τις συνεταιριστικές μορφές παραγωγής.

Ακολούθως ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος παρουσίασε δέκα (10) σημεία τα οποία ο ίδιος και η νέα δημοτική αρχή συνολικά θεωρεί ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της τοπικής Κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων:
1. Άμεση δημιουργία Μητρώου Κτηνοτρόφων και θέσπιση Συμβουλίου Κτηνοτρόφων
2. Στήριξη των κτηνοτρόφων με υποδομές, (δρόμοι, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα), εφαρμογή προγραμμάτων βελτίωσης βοσκοτόπων, προβολή κτηνοτροφικών προϊόντων, κ.α΄).
3. Ορισμός Τεχνικής Επιτροπής από ειδικούς για την σύνταξη σχεδίου απόφασης για την προσωρινή αδειοδότηση των ποιμνιοστασίων μετά την 30/6/2019.
4. Ανάληψη πρωτοβουλίας για τροποποίηση της ΖΟΕ, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις και να δοθούν δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης με προτεραιότητα την Κτηνοτροφίας και την Αμπελουργικής Ζώνης Μοσχάτου – Μεσενικόλα- Μορφοβουνίου.
5. Εξασφάλιση συνθηκών Κτηνοτροφικού Πάρκου στη Ράζια Μορφοβουνίου, καθώς και κτηνοτροφικών θυλάκων όπου αυτό είναι εφικτό.
6. Πρωτοβουλίες για δημιουργία κοινωνικού συνεταιρισμού και σκοπό την ίδρυση δομών, όπως είναι η δημιουργία Συνεταιριστικού Τυροκομείου και β) Συσκευαστηρίου Κρέατος και παραγώγων.
7. Διεύρυνση της παραγωγικής κτηνοτροφικής δραστηριότητας με τη δημιουργία Συνεταιριστικού εκτροφείου τριχωτών θηραμάτων, (ζαρκάδια, ελάφια, λαγοί, κ.ά.
8.Σύνδεση της τοπικής κτηνοτροφίας με τις τουριστικές επιχειρήσεις της λίμνης Πλαστήρα, με στόχο την άμεση απορρόφηση των κτηνοτροφικών προϊόντων.
9. Συνεργασία με κρατικούς και άλλους φορείς με σκοπό την αξιοποίηση χρηματοδοτικών και άλλων ευκαιριών για την κτηνοτροφία.
10. Συστηματική ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων κτηνοτρόφων.

ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη συζήτηση, ενώ σε σχετική πρόσκληση της δημοτικής αρχής, σχηματίστηκε το Συμβούλιο των Κτηνοτρόφων, ως εξής:
Τουλιάς Θωμάς (Μορφοβούνι),
Ζαμπέτας Αντώνης (Κερασιά),
Λάμπρου Γεωργία (Μοσχάτο)
Αλεξοπούλου Άννα (Κερασιά),
Κερασιώτης Βασίλειος (Μοσχάτο)

Το συμβούλιο είναι το πρώτο που συστήνεται στο Δήμο και έχει ως στόχο την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης και επίλυσης προβλημάτων στην κτηνοτροφία.