Σύγχυση στην εμπορική αγορά της Καρδίτσας έχουν φέρει τα νέα μέτρα

Με click away και click inside μέχρι τις 16 Μαρτίου η λειτουργία των καταστημάτων

Σύγχυση επικρατεί σήμερα το πρωί στις τάξεις των εμπόρων και του καταναλωτικού κοινού της Καρδίτσας για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 16 Μαρτίου, μετά τις χθεσινές αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφαλείας της χώρας που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς.
Ο Νομός Καρδίτσας και οι περισσότερες περιοχές της χώρας που μέχρι την Τετάρτη βρίσκονταν στο «κίτρινο», έχουν περάσει από σήμερα στο «κόκκινο», δηλαδή σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Όμως οι χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού δεν συνοδεύτηκαν και από λεπτομερή ανάλυση των νέων δεδομένων που ισχύουν για το λιανεμπόριο, με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι αλλά και το καταναλωτικό κοινό να μην αντιληφθεί τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων.
Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός πως ακόμη και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας προσπαθούσε να βγάλει άκρη με το νέο καθεστώς λειτουργίας και αργά το βράδυ της Τετάρτης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Στο σύνολο της η αγορά του Νομού Καρδίτσας όπως και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργεί με τη μέθοδο της παράδοσης εντός (click away) με εξαίρεση τις επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, όπου θα ισχύσει η διαδικασία του καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).
Στις τάξεις των εμπόρων είναι εμφανής η «κόπωση» από τις αλλαγές, οι οποίοι μάλιστα αγωνιούν για το μέλλον τους. Οι μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο.
Να θυμίσουμε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας σημειώνει:
Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο): Που βρίσκεται και ο Νόμος Καρδίτσας .
Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία του click away. Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία click inside.
Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.
Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.
Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, petshop) λειτουργούν παντού με τις γνωστές προϋποθέσεις. Μέχρι τώρα, στα δύο επίπεδα αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου απαγορεύεται η πώληση των περισσότερων διαρκών προϊόντων.