Τον κίνδυνο να μετατραπεί σταδιακά σε νοσοκομείο μίας νόσου- covid διατρέχει το Νοσοκομείο Καρδίτσας, το οποίο εκπέμπει S.Ο.S μπροστά στην αναζωπύρωση της πανδημίας.
Η Διοίκηση, όπως έγραψε νωρίτερα ο «Νέος Αγών», αποφάσισε σήμερα το πρωί τη λήψη έκτακτων μέτρων, με διπλασιασμό των κλινών covid στο νοσηλευτικό ίδρυμα, στο οποίο μάλιστα βρέθηκε το μεσημέρι η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της υπουργού, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο με πρωτοβουλία της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών.


Μίνα Γκάγκα
Το κοινό μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να προωθηθεί ο εμβολιασμός υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα το πρωί με δημάρχους στην έδρα της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Στόχος του υπουργείου, ανέφερε η κ. Γκάγκα είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και στην ύπαιθρο και στα χωριά, όπου έχουμε σημαντική υστέρηση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος των κινητών μονάδων εμβολιασμού, αλλά και των δημάρχων να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη να εμβολιαστούν.
Λίγη ώρα μετά τις 3.30 το μεσημέρι η κ. Γκάγκα πέρασε την πόρτα του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Στην είσοδο του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και συνολικότερα στο σύστημα δημόσιας υγείας, ενώ τόνισαν η κυβέρνηση μετέτρεψε το εμβόλιο από όπλο της επιστήμης σε μέσο εκβιασμού και διαχωρισμού!
Στο Νοσοκομείο, παρουσία της κ. Γκάγκα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο εκτελών χρέη διοικητή κ. Κώστας Γρηγορίου, ο Διοικήτης της 5η ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Κουκουζέλης, ενώ τα προβλήματα έθεσαν στην ανπλ. Υπουργός ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Έκτορας Γάζος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Μαρίνα Τέτσιου.
Μετά τη σύσκεψη η κ. Γκάγκα σε δηλώσεις της μίλησε για μια «πολύ γόνιμη συζήτηση» με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Όπως είπε στο επίκεντρο βρέθηκαν η ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό και πως μπορούν να ανοίξουν κι άλλες μονάδες covid κατά την περίοδο της πανδημίας. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για να ανοίξουν δομές για τα περιστατικά κορωνοϊού ώστε το νοσοκομείο να συνεχίσει τη λειτουργία του σαν πολυθεματικό» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ σε ότι αφορά το θέμα του Διοικητή του νοσοκομείου σύντομα θα υπάρχουν νέα.


Ε. Γάζος

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Έκτορας Γάζος ανέφερε μάλιστα ότι χάθηκε ασθενής που διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ, ενώ υπήρχε και δεύτερος που παρέμενε εκτός ΜΕΘ επί 36 ώρες και δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ-covid κενή σε όλη τη χώρα. Σχολιάζοντας τη μετατροπή 7 κλινών ΜΕΘ σε ΜΕΘ covid στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, σημείωσε ότι αυτό γίνεται χωρίς το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών
Παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. ν. Καρδίτσας τονίζει: «Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας εδώ και μέρες όλες οι απλές κλίνες για ασθενείς με COVID είναι κατειλημμένες.

Εδώ και δέκα ημέρες διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμεναν εκτός ΜΕΘ περιμένοντας να βρεθεί μία ελεύθερη κλίνη κάπου σε ολόκληρη της Ελλάδα και ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του πριν μεταφερθεί σε ΜΕΘ.

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική είναι περίπου στο 74%, σε ένα24ωρο νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας 3 διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID εκτός ΜΕΘ. Ένας από αυτούς κατέληξε πριν καταφέρει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, δεύτερος μέσα σε 10 ημέρες. Άλλος ένας περέμενε περισσότερο από 24 ώρες για να βρεθεί κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων (ΟΔΙΚ), που είναι αρμόδια για τις διακομιδές ασθενών COVID σε ΜΕΘ, απάντησε ότι δεν υπάρχει πανελλαδικά ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ!

Οι νεκροί συνάνθρωποί μας εκτός ΜΕΘ είναι και πάλι γεγονός!

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε κι άλλο προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

Οι γιατροί και όλο το προσωπικό δίνουμε κάθε στιγμή ακούραστα τον καλύτερό μας εαυτό για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και να ανταπεξέλθουμε στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που άφησε ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμούς και υποδομές. Η κυβέρνηση αναμασώντας μόνιμα την καραμέλα ότι οι ανεμβολίαστοι είναι υπεύθυνοι για την πανδημία, όχι μόνο επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες δικές της ευθύνες, αλλά διαψεύδεται από το γεγονός ότι και εμβολιασμένοι συνάνθρωποί μας νοσούν και κινδυνεύουν να πεθάνουν από COVID. Η ίδια μετέτρεψε με την πολιτική της το εμβόλιο από όπλο της επιστήμης σε μέσο εκβιασμού και διαχωρισμού!

Το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και ολόκληρο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση. Βρισκόμαστε ήδη σχεδόν 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και διανύουμε ήδη το 4ο κύμα. Μετράμε πάνω από 16.000 χιλιάδες νεκρούς. Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Οργανωμένο άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση και χωρίς συρρίκνωση των υπόλοιπων λειτουργιών των δημόσιων δομών υγείας

• Να λειτουργήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ΜΕΘ COVID στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των μεγαλοεπιχειρηματιών

• Οργανωμένη ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας

Οι ζωές μας μετράνε. Δεν είναι αριθμοί.

Ό,τι μετριέται δεν μετράει πάντα

Ό,τι μετράει δεν μετριέται πάντα

William Bruce Cameron».


Σύλλογος Εργαζομένων
Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αναφέροντας:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων, στην συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του Νοσοκομείου, καθώς και στην συνάντηση που είχε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Κα Γκάγκα, ανέδειξε, για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στον χώρο της Υγείας , όσο και τα προβλήματα στο Νοσοκομείο του Νομού μας.

Επισήμανε ότι:

Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ,όλων των ειδικοτήτων όπου υπάρχουν ελλείψεις, ξεκινώντας από Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρέπει τώρα να γίνει άρση της απόφασης περί αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας και να επιστρέψουν όλοι στα καθήκοντά τους, κάνοντας δύο rapid test την εβδομάδα .Το προσωπικό είναι ήδη υπερβολικά κουρασμένο , ψυχολογικά και σωματικά ,χωρίς κανονικές άδειες, υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής τους.

Περιμένουμε ακόμη την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Για πόσο ακόμη??

Πρέπει να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση ανά την Ελλάδα .Είναι ανεπίτρεπτο να παραμένουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με ότι σημαίνει αυτό…

Όλοι οι συμβασιούχοι ,πρέπει να μονιμοποιηθούν ,γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί σειρά ετών .Είναι όλοι απαραίτητοι. Δεν πρέπει να αποχωρήσει κανείς .

Πρέπει να βρεθούν λύσεις , για την νοσηλεία όλων όσων νοσούν από covid , και όχι να συγχωνεύονται κλινικές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αντιμετώπιση των άλλων ασθενειών.

Να δοθεί επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας καθώς και αύξηση μισθών.

Να χαρακτηριστεί Εργατικό Ατύχημα ο Θάνατος Συναδέλφων μας ,οι οποίοι νόσησαν απo covid.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, που επίμονα ζητάμε τον διορισμό Διοικητή ,για το Νοσοκομείο μας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, θα συνεχίσει να αγωνίζεται ,για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων και για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας».