Πικρία αφήνει στους εναπομείναντες τευτλοπαραγωγούς της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ευρύτερα, η απόφαση της κοινοπραξίας Royal Sugar -Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής
Μακεδονίας για την παραγωγή ζάχαρης από το εργοστάσιο στις Σέρρες και όχι στο Πλατύ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση και μεταποίηση.
Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» εκ μέρους των Θεσσαλών καλλιεργητών ο Καρδιτσιώτης παραγωγός κ. Σωτήρης Τσικρίκας, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν από
το υπουργείο και αρμόδιους φορείς, δεν προχώρησε το σενάριο μίσθωσης του εργοστασίου στο Πλατύ.

Χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για τη Θεσσαλική καλλιέργεια (την ποιοτικότερη στη χώρα) την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι αφενός το προϊόν δεν αντέχει τη μεταφορά στο εργοστάσιο των Σερρών, αφετέρου και κυριότερα, το κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό.
Την ίδια ώρα οι τευτλοπαραγωγοί με ανακούφιση ενημερώθηκαν την Πέμπτη την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η απόφαση αίρει τις υποχρεώσεις των τευτλοπαραγωγών, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να μην ακολουθήσουν για το έτος 2019 τα όσα σχετικά προβλέπονται και αφορούν τις υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς αυτούς, εξαιτίας «γεγονότων εξαιρετικής περίστασης».
Πέρα από τη συνδεδεμένη, οι 250 παραγωγοί της Θεσσαλίας βρίσκονται στον «αέρα» σήμερα καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σοδειά παραμένει ασυγκόμιστη εξαιτίας των γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα της ΕΒΖ.
Συγκεκριμένα η σοδειά των περισσότερων παραμένει ακόμη αδιάθετη (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν έχει καν συγκομισθεί).
Όσοι συγκόμισαν, είτε έχουν παρατήσει τα τεύτλα δίπλα στο χωράφι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, είτε προσπαθούν να πουλήσουν τα τεύτλα για ζωοτροφές ή βιοαέριο, με
εξευτελιστικό ασφαλώς τίμημα…
Φέτος στη Θεσσαλία (περιοχές Καρδίτσας, Φαρσάλων, Λάρισας, αλλά και Δομοκού) καλλιεργήθηκαν περίπου 6.500- 7.000 στρέμματα με τεύτλα (διπλάσια συγκριτικά με πέρυσι). Από αυτά, τα 500 περίπου έχουν καλλιεργηθεί στον κάμπο της Καρδίτσας.