Διευκρινίσεις για την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ρίχνωντας τους τόνους μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπλίνκεν.

Στη συνέχεια σημείωσε πως: «Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησαν χθες βράδυ, πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου»

«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ΄επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία — ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», επανέλαβε.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου πέραν του Κρεμλίνου που δήλωσε πως«δεν εναπόκειται στον Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία», δεν φέρει σύμφωνους και Αμερικανούς.

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χάας επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το σχόλιό του.

Σε αναρτήσή του στο Twitter, ο Χάας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως ο Μπάιντεν «έκανε μια δύσκολη κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος κλείνοντας την ομιλία του μπροστά από το Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία της Πολωνίας το βράδυ του Σαββάτου.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ, καθώς νωρίτερα ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά από συνάντηση με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ να διαμηνύει ότι με τέτοιες δηλώσεις «περιορίζεται το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Τη Δευτέρα η Μόσχα απείλησε εμμέσως την Ουάσινγκτον με διακοπή διπλωματικών σχέσεων για τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» που απέδωσε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν περίπου 10 μέρες.

Πηγή:cnn.gr