Δύο στο εκατομμύριο δόσεις οι πιθανότητες θανάτου από τυχόν θρόμβωση-θρομβοπενία λόγω του εμβολίου – Από 16-19 Απριλίου σταδιακά το άνοιγμα για τα ραντεβού των ευπαθών ομάδων Β – Από 21 Απριλίου τα ραντεβού των εκπαιδευτικών και των 55-59 ετών – Από 24 Απριλίου οι 50-54 ετών

Στις εξελίξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα νέων κατηγοριών εμβολιασμού αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε:

Το θέμα που θα μας απασχολήσει και σήμερα είναι οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας από το εμβόλιο AstraZeneca.

Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση:

-Έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία και συγκεκριμένα 19 περιπτώσεις.

-Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό.

-Φαίνεται να είναι ιδιοσυστασική αντίδραση από το εμβόλιο

-Διαφαίνεται μία τάση για μικρή αύξηση στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα έχει τεκμηριωθεί ότι με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νοσησης.

Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρενέργεια αυτή αποτελεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις με θρομβοπενία.

Δεν έχουμε περιπτώσεις εκδηλώσεων παρενεργειών μετά τη δεύτερη δόση.

Λόγω των παρενεργειών από το εμβόλιο, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία στις 100.000 δόσεις και για θάνατο είναι  δύο στο ένα εκατομμύριο δόσεις. Οι πιθανότητες θανάτου από τη νόσο Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι πολύ μεγαλύτερες, σε όλες τις ηλικίες.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Εθνική επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια, για άτομα ηλικία από 30 και πάνω.

Στο emvolio.gov.gr υπάρχουν οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων αυτών και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνίσταται κάποια ιδιαίτερη αγωγή σε άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και κανένα άλλο εμβόλιο. Είδαμε μία σημαντική μείωση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό, για να μην έχουμε επανεμφάνιση των νόσων αυτών και εν μέσω πανδημίας. Έχει ήδη ανοίξει η έρευνα σε όλες τις εταιρείες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από 16-19 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.

Ακολούθως στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών.

Από τις 24 Απριλίου

θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες 50-54 ετών.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Oι εμβολιασμοί με το σκεύασμα αυτό θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

«Αν πάνε όλα βάσει σχεδίου», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες κατηγορίες ώστε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.

Πηγή : protothema