Τη συνολική ανάπλαση του Παυσιλύπου και της πλατείας Πλαστήρα προωθεί ο Δήμος Καρδίτσας (ΦΩΤΟ)

Το Άλσος του Παυσιλύπου αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καρδίτσα και προσδιορίζει την ταυτότητά της. Είναι ένα από τα λίγα αστικά πάρκα στην Ελλάδα που είναι τόσο όμορφα συνδεδεμένα με την πόλη και τους κατοίκους της. Το Παυσίλυπο και οι Καρδιτσιώτες… συμβαδίζουν για περισσότερο από έναν αιώνα και το πάρκο -με εξαίρεση κάποιες μικρές περιόδους παρακμής του- έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες στιγμές τους.

Το Πάρκο που έχει έκταση 60 στρεμμάτων αναπλάστηκε τη δεκαετία του ’90 και εκ τότε καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα κάποια σημεία του-κυρίως η βόρεια πλευρά- να είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα.

Η δημοτική αρχή Καρδίτσας σχεδιάζει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να αναμορφώσει συνολικά το άλσος του Παυσιλύπου και την πλατεία Πλαστήρα ώστε να αποτελέσουν μια ενότητα με το νέο δημαρχείο, αναμορφώνοντας συνολικά τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία ουσιαστικά είναι η είσοδος της πόλης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ο εκσυγχρονισμός του πάρκου και η διατήρηση της φυσιογνωμίας του με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη λειτουργία της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ανέθεσε σε μελετητικό γραφείο τη σύνταξη αρχιτεκτονικής προμελέτης, βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει ο “ΝΑ”.

Οι μελετητές προτείνουν μεταξύ άλλων την εισαγωγή του υδάτινου στοιχείου σε πολλά σημεία του πάρκου και της πλατείας, νέα είσοδο από την πλευρά του νέου δημαρχείου, ανακατασκευή της εισόδου από την οδό Γαρδικίου, μετατροπή της παιδικής βιβλιοθήκης σε εντευκτήριο νέων, αλλαγή του αστικού εξοπλισμού, παρεμβάσεις στην πλατεία Πλαστήρα αλλά και μέσα στο άλσος.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ για το οποίο η δημοτική αρχή έχει ήδη κάνει ενέργειες για τη χρηματοδότησή του.

Αναλυτική ολοσέλιδη παρουσίαση στην έντυπη μορφή του Νέου Αγώνα