Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το 2020

Να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις που έμειναν πέρυσι κλειστές με κρατική εντολή από τα δημοτικά τέλη και φόρους, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά την απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού και από το τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Καρδίτσας, οι οποίες έκλεισαν με εντολή του κράτους στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν είχαν κανένα είδος δραστηριότητας.

Μέσω της  ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (https://dt.govapp.gr/) οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη.

Εκλογικό σύστημα

Παράλληλα, το σώμα συζήτησε εκτενώς το σχέδιο νόμου του νέου εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση που έχει θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση.  Το σώμα εξέφρασε διαφωνίες και αντιρρήσεις σε αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου, κυρίως σε ότι αφορά τα τοπικά συμβούλια, τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, την πρόωρη κατάθεση των συνδυασμών, το ύψος των παραβόλων, τις θητείες  και το «πλαφόν» του ποσοστού που πρέπει να λάβει ένας συνδυασμός στις εκλογές για να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Στα περισσότερα ζητήματα οι δημοτικοί συνδυασμοί συνέκλιναν στις διαφωνίες τους, κάτι όμως που δεν συνέβη και στο θέμα της κυβερνησιμότητας των δήμων με την αυξημένη πλειοψηφία στη δημοτική παράταξη που εκλέγεται πρώτη.

Το θέμα συζητήθηκε συνδυαστικά με το ψήφισμα το οποίο εξέδωσαν 28 (από τους 33) Πρόεδροι κοινοτήτων του Δήμου με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο εκλογικό νόμο και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Επί του θέματος μίλησαν η κ. Χ. Γιαβάζη Πρέδρος της τοπικής κοινότητας Καρδίτσας και ο κ. Χρ. Λιάκος Πρόεδρος της τ.κ. Καρδιτσομαγούλας.

Αδέσποτα

Σε ενημέρωση για το θέμα του τέλους αδεσπότων προχώρησε στην έναρξη της  συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Αντωνίου. Ανέφερε πως το τέλος αδεσπότων υιοθετήθηκε με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής για να  ανταπεξέλθει οικονομικά ο Δήμος Καρδίτσας στις ανάγκες φροντίδας των αδέσποτων. Το τέλος είναι 0,2 ευρώ ανά μήνα για τους δημότες της Καρδίτσας, 0,1 ευρώ για τους δημότες των κοινοτήτων του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Καρδίτσας, ενώ δεν υπάρχει επιβάρυνση για τους δημότες των υπόλοιπων κοινοτήτων.

Ο κ. Τσιάκος απάντησε ότι στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι να ανοίξει μία συζήτηση για το συγκεκριμένο τέλος. «Εξετάζουμε ακόμη και την αναστολή του τέλους. Ένας Δήμος που σέβεται την οντότητα του δεν μπορεί να λέει ότι δεν υπάρχουν 40-50.000 ευρώ το χρόνο για το θέμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα γίνει διαβούλευση με τις φιλοζωικές.