Προβληματισμός επικρατεί για τη ζήτηση που έχουν τα νέα τμήματα που προέκυψαν από τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον, κάτι που έγκαιρα είχαμε επισημάνει από τις στήλες μας, όταν διαμορφωνόταν το τελικό σχέδιο του τότε υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως με τη σημερινή ανακοίνωση των βάσεων προέκυψαν τμήματα με βαθμό εισαγωγής (μέσο όρο) κάτω από το πέντε:

Συγεκεριμένα το Τμήμα Δασολογίας και Τεχνολογίας Ξύλου της Καρδίτσας το οποίο μάλιστα είναι πλέον πενταετές, έχει βάση εισαγωγής τα 4100 μόρια, γεγονός που σημαινει πως υποψήφιος που έγραψε κατά μέσο όρο 4,1 εισάγεται στο τμήμα! Βέβαια υπαρχουν και χειρότερα (θυμάστε τη αντιπαράθεση Καρδίτσα- Καρπενησίου για το τμήμα δασοπονίας;) καθώς στο αντίστοιχο τμήμα στο Καρπενήσι η βάση εισαγωγής είναι 625 μόρια!

Η Γεωπονική σχολή Λάρισας (τμημα Αγροτεχνολογίας) έχει βαση εισαγωγής τα 7650 μόρια, ενώ το τμήμα Γεωπονικής και Υδάτινου Περιβάλλοντος στο Βόλο έχει 6550 μόρια (βαθμός 6,55 κατά μέσο όρο!) και το τμήμα Γεωπονίας (επιστημών Ζωικής παραγωγής)  στη Λάρισα 4750 μόρια (μέσος όρος βαθμών εισαγωγής 4,75!).

Το τετραετές τμήμα Συστημάτων Ενέργειας στη Λάρισα έχει βάση εισαγωγής τα 4.700 μόρια, το Περιβάλλοντος στη Λάρισα 5.200 μόρια  ενώ το Ψηφιακών Συστημάτων επίσης στη Λάρισα 7475 μόρια.

Τα τμήματα αυτά (Ενέργειας και Περιβάλλοντος) προέκυψαν από τη μετατροπή των τμημάτων της πρώην ΣΤΕΦ (Τεχνολόγων Εφαρμογής) του ΤΕΙ Θεσσαλίας  σε 4ετούς φοίτησης με θολά επαγγελματικά δικαιώματα και όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχει περιορσμένο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους …

Με τη θλιβερή αυτή διαπίστωση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Φυσικών και μέλος της ΕΛΜΕ Λάρισας Σταμάτης Μαλακος, ο οποίος σημείωσε ότι η συγχώνευση του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας έγινε με σπουδή και προχειρότητα και υπάρχει ζήτημα για τη βιωσιμότητα πολλων τμημάτων στο μέλλον.

Υπαρχουν βεβαια και τμήματα με υψηλές βάσεις στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σημείωεσε όπως για παράδειγμα η Ιατρική Λάρισας με 17600 μόρια, το τμήμα Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα με 15350 μόρια, το Αρχιτεκτόνων στο Βόλο με 15100, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών σστο Βόλο με βάση εισαγωγής τα 16560 και η Κτηνιατρική στην Καρδίτσα με 16625 μόρια.