ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Οι αντίπαλοι αμυντικοί έψαχναν κάθε τρόπο, θεμιτό και… αθέμιτο, για να τον σταματήσουν αλλά ό,τι και να σκαρφίζονταν κατά τη διάρκεια ενενηντάλεπτης “μάχης”, στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τετοιο ήταν αδύνατο! Οι συμπαίκτες του από την άλλη, είχαν τη σιγουριά πως αν βρισκόταν σε θέση βολής θα έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον: να ξετινάζει συνήθως ως… “βομβαρδιστικό” τα δίχτυα!!!

Μιλάμε για ένα σέντερ φορ “παλαιάς κοπής” που έδινε υπόσταση στον αριθμό “Νο9” (ως θέση) αν και φορούσε το Νο10 στην πλάτη!
Μιλάμε για τον Βασίλη Κρομμύδα, τον μεγαλύτερο “κανονιέρη” της Αναγέννησης που έγραψε μαζί με μια… απίθανη παρέα “κιτρινόμαυρων” άσων, “ραψωδίες” και επιτεύγματα μοναδικά στα κατάξερα αλλά πλημμυρισμένα από ζωή γήπεδα της δεκαετίας του ‘70!

Βάζοντας, φαρδιά πλατιά, την υπογραφή του στα κατάστιχα της ιστορίας δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη φανέλα του λαοπρόβλητου συλλόγου! Από το 1965 μέχρι το 1977 που διέγραψε τον δικό του ποδοσφαιρικό κύκλο, κατάφερε να πετύχει 117 γκολ και να παραμένει εν έτει 2021 ο πρώτος σκόρερ της ομάδας όλων των εποχών και από τους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Η τρομερή και φοβερή Αναγέννηση της δεκαετίας του ’70 στην ανάπαυλα μιας προπόνησης στο Στάδιο. Καθιστώς προτελευταίος από αριστερά με τη φόρμα ο Βασίλης Κρομμύδας.

Μια επική αθλητική μορφή, που όσοι τον έζησαν στο γήπεδο εκείνα τα χρόνια, έχουν να διηγούνται ιστορίες και ιστορίες από μοναδικά ποδοσφαιρικά “κονσέρτα” και από γεμάτα συγκινήσεις απογεύματα που έχουν αποθηκευτεί ανεξίτηλα στο “σκληρό δίσκο αναμνήσεων” του μυαλού!

Ένας εξ αυτών που συνετέλεσαν τα μέγιστα ωστε η Αναγέννηση να αποκτήσει καινούργιους φιλάθλους σ’ αυτή την τρομερή διαδρομή της στη δεκαετία του ‘70!
Δεν χάρηκε ούτε αυτός την άνοδο στην Α’ Εθνική. Πέτυχε όμως κάτι πολύ σπουδαιότερο και από αυτή τη διάκριση. Έγινε σημείο αναφοράς μαζί με εκείνη την απίθανη ομάδα στα χείλη των φιλάθλων της επικράτειας!

Από την εποχή των “αδικημένων” σ’ ο,τι αφορά την εικόνα, διότι δεν υπάρχουν σε βίντεο κάποιες από τις μοναδικές εκείνες παραστάσεις.

Ουδέν κακό αμιγές καλού, όμως, γιατί η εικόνα μερικές φορές απομυθοποιεί και καθιστά “φθαρτά” τα σπουδαία και για πολλούς είναι προτιμότερο να μένουν χαραγμένα στην καρδιά όσων πρωταγωνίστησαν αλλά και όσων τα απόλαυσαν δια ζώσης. Αποτυπώνονται στις διηγήσεις και λαμβάνουν την διάσταση του θρύλου!

Αυτό ακριβώς ήταν το σεντερ φορ Βασίλης Κρομμύδας στα χρόνια που… “πυροβολούσε” ακατάπαυστα με γκολ τα γκολποστ! Ενας θρύλος των γηπέδων που όπως και η υπόλοιπη τρομερή και φοβερή παρέα μας έκανε να κάνουμε δεύτερο σπίτι μας το γήπεδο…

Όταν εξάρθρωσε

τον ώμο του αντίπαλου γκολκίπερ!!!

Ο Βασίλης Κρομμύδας λίγο πριν την έναρξη μιας ποδοσφαιρικής παράστασης, με τη… “στρογγυλή θεά” με την οποία είχε ξεχωριστή σχέση όπως και με τα αντίπαλα δίχτυα!!!

Τι συνέβαινε όταν σούταρε ο Βασίλης Κρομμύδας προς την αντίπαλη εστία;
Μας διηγείται δύο χαρακτηριστικά περιστατικά ο τότε συμπαίκτης του στην Αναγέννηση και καλός φίλος Βαγγέλης Πλακιάς:

«Σε αγώνα πρωταθλήματος στην Καρδίτσα, με αντίπαλη ομάδα τα Τρίκαλα, έθεσε εκτός αγώνα τον τερματοφύλακα Ψωμιάδη, μετά από σουτ βολίδα! Η βρεγμένη μπάλα τον βρήκε στην ωμοπλάτη, υπέστη εξάρθρωση και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο!

Σ’ έναν άλλο αγώνα, με αντίπαλη ομάδα τον Ίκαρο, που διεξήχθη στο Γήπεδο της Ριζούπολης, μετά από φοβερό σουτ, από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα σφηνώθηκε στο γάμα της εστίας, προς τη μεριά της Ν. Φιλαδέλφειας, με τον τερματοφύλακα να χοροπηδάει, για να την επαναφέρει.. εντός παιδιάς και να μην μπορεί να το καταφέρει για αρκετή ώρα»!!!

Αυτός ήταν ο Βασίλης Κρομμύδας κι όπως λέει ο αγαπητός Βαγγέλης θα μπορούσε ο καθένας να διηγηθεί τις δικές του απίθανες ιστορίες.

Ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 12 ετών ναστα τσικό της Δόξας Μητρόπολης, πήγε στον Λέοντα Λεονταρίου (απ όπου και κατάγεται) και από τον Οκτώβριο του 1965 φόρεσε τη φανέλα της Αναγέννησης μέχρι το 1978 που σταμάτησε.

Το 1966 είχε πρόταση από την ΑΕΚ, αλλά η Γενική Συνέλευση αποφάσισε αρνητικά όπως και το ‘70 στην πρόταση του Εθνικού Πειραιώς.

Το 1977, ένα χρόνο πριν σταματήσει ο Νίκος Αλέφαντος ως προπονητής του ΟΦΗ θέλησε να τον πάρει στην ομάδα, αλλά τότε αρνήθηκε ο ίδιος να μετακομίσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Στην κεντρική φωτογραφία του αφιερώματος ο Βασίλης Κρομμύδας σε πρόσφατη γιορτή για να τιμηθεί η “χρυσή ομάδα” της δεκαετίας του ’70, υπογράφει τη μπάλα της εποχής!