Tο 2011 η πόρτα του έκλεισε οριστικά και όλα τα υπάρχοντά του στοιβάχτηκαν σε αποθήκες και… ξεχάστηκαν. Ο λόγος για το δημοτικό σχολείο του Ξινονερίου το οποίο παρά τη μακρά του ιστορία, τον μεγάλο αριθμό μαθητών που φιλοξένησε στη διάρκεια της 40χρονης λειτουργίας του και φυσικά τον μεγάλο αριθμό δασκάλων που πρόσφερε στην εκπαιδευτική κοινότητα αφού το χωριό είναι γνωστό και ως Δασκαλοχώρι, ήταν και αυτό ένα από τα “θύματα” των συγχωνεύσεων που έγιναν επί υπουργίας της κ. Διαμαντοπούλου.

Δέκα χρόνια λοιπόν το σχολείο παραμένει κλειστό και σχεδόν ξεχασμένο. Σημειώνουμε τη λέξη σχεδόν, διότι ευτυχώς βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που σκέφτηκαν και κατάφεραν με προσωπική εργασία, να ξυπνήσουν μνήμες του παρελθόντος που ήταν “θαμμένες” μέσα στην σκόνη και την βρωμιά και να χαρίσουν δάκρυα συγκίνησης και χαράς σε πολλούς κατοίκους του χωριού και όχι μόνο. Ένα όνειρο λοιπόν του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ξινονερίου κ. Δημήτρη Φουστανά και της κ. Σοφίας Παπαχρήστου προέδρου του τοπικού Μορφωτικού συλλόγου έγινε πραγματικότητα και έδωσε μαι άλλη πνοή στο ξεχασμένο από πολλούς σχολείο.

Η σχολική αίθουσα

Μαζί με μέλη του συλλόγου αλλά και εθελοντές, καθάρισαν και έβαψαν το χώρο, έβγαλαν από μια ετοιμόρροπη αποθήκη όλα τα παλιά σχολικά αντικείμενα και με πολύ αγάπη και μεράκι, κατάφεραν να σώσουν τα περισσότερα και να φτιάξουν μια υπέροχη και γεμάτη αναμνήσεις αίθουσα, πιστό αντίγραφο μιας σχολικής αίθουσας της δεκαετίας του ‘70! Μια από τις αίθουσες του σχολείου λοιπόν διαμορφώθηκε στο ένα τμήμα της σε σχολική αίθουσα δημοτικού και στο άλλο σε νηπιαγωγείο εκείνης της εποχής.

Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτό, κατάφεραν και διέσωσαν βιβλία, γεωμετρικά όργανα, θρανία, καθίσματα, την έδρα του δασκάλου, αριθμητήρια, παιχνίδια ακόμα και το σφουγγάρι του πίνακα και το καλαθάκι των σκουπιδιών! Όλα πήραν τη θέση τους μέσα στην τάξη και πλέον το σχολείο διαθέτει μια κανονική αίθουσα διδασκαλίας και μια επίσκεψη σε αυτή θα ξυπνήσει μνήμες στους παλαιότερους ενώ θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των νεότερων. Επιπλέον έγιναν εργασίες και στο προαύλιο του σχολείου .

Μάλιστα δάσκαλοι που δίδαξαν παλαιότερα στο σχολείο το έχουν ήδη επισκεφθεί και φωτογραφήθηκαν στην παλιά τους τάξη ενώ όπως σημειώνει στο “ΝΑ” ο κ. Φουστανάς “περιμένουμε να τελειώσει η πανδημία καθώς πολλοί είναι αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία τους να το επισκεφτούν και να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια”. Ο κ. Φουστανάς υπογράμμισε ότι παρεμβάσεις σε σημεία αναφοράς του χωριού θα συνεχιστούν με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλες δυο αίθουσες του δημοτικού σχολείου έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν ως λαογραφικό μουσείο.

Τζένη Σουλτανιά