Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που καθιερώθηκαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου της Καρδίτσας, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια.

Πρόκειται για επιμορφωτικές συναντήσεις και θεατρικά εργαστήρια που προσφέρονται ελεύθερα στους Καρδιτσιώτες, από τα τιμώμενα πρόσωπα, τους συνεργάτες και τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Η πρωτοβουλία που όπως προαναφέρθηκε. ξεκίνησε συστηματικά πριν από 10 χρόνια, με συνδιοργανωτή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  αξιοποιεί την ευκαιρία της έλευσης στην Καρδίτσα από το αθηναϊκό κέντρο σπουδαίων καλλιτεχνών, που διαθέτουν απλόχερα την τέχνη και την εμπειρία τους σε ποικίλες ειδικότητες των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί, καλλιτεχνικοί διευθυντές, θεατρολόγοι, θεωρητικοί και δημοσιογράφοι του πολιτισμού.

Έτσι αυτά τα δέκα χρόνια μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών όπως οι σκηνοθέτες Γιάννης Κακλέας, Σωτήρης Χατζάκης, Τάσος Ψαρράς και Βασίλης Κυρίτσης, οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Αντώνης Αντωνίου, Τάσος Χαλκιάς και Γιάννης Μόρτζος, οι σκηνογράφοι Αντώνης Χαλκιάς και Χριστίνα Κωστέα, ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Λάλας και Μηνάς Βιντιάδης, ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς, καθώς και ο μεγάλος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, δίδαξαν βιωματικά και συζήτησαν με τον κόσμο της Καρδίτσας, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Ο στόχος της συνεργασίας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των φιλόξενων θεάτρων και μουσείων της πόλης μας, είναι η ενεργός συμμετοχή και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στο δεκαήμερο αυτό Φεστιβάλ θεάτρου, και βεβαίως η θεατρική παιδεία των μαθητών των σχολείων και με απευθείας συναντήσεις με τους καλλιτέχνες αυτούς και μέσω της μεταλαμπάδευσης των θεατρικών γνώσεων από τους καθηγητές τους.

Και φέτος, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν οι παράλληλες επιμορφώσεις του Φεστιβάλ με τους εκπαιδευτικούς και τους θεατρόφιλους:

Ήταν μια μοναδική συνάντηση το περασμένο Σάββατο 19 Μαρτίου στο Θέατρο «Όψεις», όταν ο δημοφιλής ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, πρωταγωνιστής στις πετυχημένες «Άγριες Μέλισσες», μύησε με τον συγκροτημένο λόγο και την μοναδική φωνή του τους παρευρισκόμενους στην τέχνη και το βίωμα της ηθοποιίας .

Εξίσου γοητευτικός υπήρξε ο διάλογος ανάμεσα στην τέχνη της σκηνογραφίας και την επιστήμη της κοινωνικής ανθρωπολογίας σχετικά με «Τα Σύμβολα» που ξετυλίχθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Δήμου Καρδίτσας τη Δευτέρα 21 Μαρτίου: Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς, με τη σφραγίδα των σκηνικών στις τηλεοπτικές σειρές «Το Νησί» και τις «Άγριες Μέλισσες» και ο καθηγητής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ Παύλος Κάβουρας συνδύασαν σε μία μαγική συνομιλία την εμπειρία και το θεωρητικό υπόβαθρο του συμβολισμού στο θέατρο.

Το ερχόμενο Σάββατο 26 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. στη «Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας» θα γίνει η πολύ ενδιαφέρουσα επιμορφωτική συνάντηση από τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και εικαστικό Θανάση Λάλα. Ο διευθυντής του πολιτιστικού ένθετου στην εφημερίδα «Το Βήμα», και πρωτοπόρος στις συνεντεύξεις με τις μεγαλύτερες διεθνείς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Χάρολντ Πίντερ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ντάριο Φο, ο Φράνκο Τζεφιρέλι και ο Ζοζέ Σαραμάγκου, μετασχηματίζει με θεατρικούς όρους αυτές τις βιογραφικές συνεντεύξεις με θέμα : «Ο διάλογος γίνεται θεατρικός μονόλογος».

Πληροφορίες για το σεμινάριο με τον κ. Λάλα στις ιστοσελιδες της ΕΝΠΟΛΙΣ και της ΔΔΕ Καρδίτσας, Β. Στυλοπούλου 24410 80311.