Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 απελευθερώνεται από τις δυνάμεις των συμμάχων το στρατόπεδο συγκέντρωσης  Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Το 1οΓυμνάσιο Σοφάδων τίμησε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου, όπως αυτή ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2005,πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Οι μαθητές παρακολούθησαν προβολή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εργασίας αιχμαλώτων πολέμου και φυλακισμένων της ναζιστικής Γερμανίας, το Άουσβιτς. Προβλήθηκανμαρτυρίες των επιζώντων του Άουσβιτς για τη ζωή τους μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσηςκαι πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το σημερινό μουσείο του Άουσβιτς, στοιχεία που σκιαγραφούν με λεπτομέρειες τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα κρεματόρια, τα πειράματα και την απόλυτη εξαθλίωση που υπέστησαν οι αιχμάλωτοι του Άουσβιτς στα χέρια των ναζί.

Το θέμα του Ολοκαυτώματος προσεγγίστηκε καιμέσωλογοτεχνικών βιβλίων, με χαρακτηριστικότερο ίσως το βιβλίοτου Τ. Μπόιν, Το παιδί με τη Ριγέ Πιτζάμα, και βραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών, όπως Η λίστα του Σίντλερ ή Ο Πιανίστας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση των Ελλήνων Εβραίων, κυρίως της Θεσσαλονίκης, που μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς.

Οι μαθητές μέσω των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων συνειδητοποίησαν το μέγεθος της αγριότητας και βαναυσότητας των Γερμανών κατακτητών αλλά και προβληματίστηκαν για την ευθύνη του κάθε ανθρώπου στον διαρκή αγώνα για τον περιορισμό της παραβίασης των ανθρωπίνων ελευθεριών