Το 80% των αγροτών χωρίς αγροτική πίστη, έρμαιο των μεσαζόντων

Πάει για Οκτώβρη η αποζημίωση των προβατοτρόφων για τη ζημιά του Πάσχα

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς master Οικονομίας για να κατανοήσει ότι η δραματική έλλειψη ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία και ευνοεί τους «ραντιέρηδες» του χρήματος.

Άλλες χώρες της Ε.Ε. εδέησαν να προκαταβάλουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (τσεκ) μέσα στο καλοκαίρι. Η Ελλάδα αποφάσισε να δώσει κανονικά το 50%, τον Οκτώβρη, όπως κάθε χρόνο, σαν να μην κατανοεί τις επιπτώσεις από την πανδημία, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την πρόωρη εκταμίευση.

Σε ότι αφορά αποζημιώσεις για ζημιά που υπέστησαν παραγωγοί Λαϊκών και προβατοτρόφοι από το δίμηνο lock down αυτές για τους μεν πρώτους αναμένεται να δοθούν μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, για τους δεύτερους προς τον Οκτώβρη, αφού ακόμη δεν άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων.

Την περίοδο αυτή όμως οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται ζωοτροφές για το χειμώνα και χωρίς ρευστότητα καταφεύγουν πάλι στους μεσάζοντες που υποκαθιστούν την ανυπαρξία αγροτικής πίστης. Ενώ τελικά τις ζωοτροφές (μηδική, καλαμπόκι κλπ) αντί να τις πάρουν απευθείας από τον αγρότη σε μία διαδικασία “win-win” χωρίς μεσάζοντες, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο θα τις πάρουν από τους εμπόρους ακριβά, που τις αγόρασαν από τους αγρότες (που επίσης δεν έχουν ρευστότητα) φθηνά.

Οι μεσάζοντες και οι έμποροι ήταν εκείνοι που αγόρασαν κοψοχρονιά τα αρνιά και ζημίωσαν το Πάσχα οι προβατοτρόφοι και τώρα είναι οι ίδιοι που θα επωφεληθούν από την ανυπαρξία ρευστότητας, αφού η ζημιά θα πληρωθεί πέντε μήνες μετά…

Πολλοί μάλιστα κτηνοτρόφοι θα εκχωρήσουν, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια την πώληση του γάλακτος και θα το δώσουν με «ανοιχτές τιμές», όπως συμβαίνει κατά κόρον και με τους αγρότες με τα δύο βασικά προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου, το σιτάρι και το βαμβάκι.

Σύμφωνα με το παλιό μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Λάρισας κ. Τσικόπουλο, το 80% των αγροτών και κτηνοτρόφων ζει με δανεικά από εμπόρους και μεσίτες και έτσι δεν έχει καμιά διαπραγματευτική δυνατότητα να πουλήσει τη σοδειά του σε μία τιμή συμφέρουσα, αλλά την παραδίδει και αναμένει την… φιλευσπλαχνία του χρηματοδότη του! Αν αυτό δεν γίνεται επί ούτου για να επωφεληθεί ο κόσμος του εμπορίου και της μεσιτείας που χρηματοδοτεί διαχρονικά το πολιτικό σύστημα, τότε πρόκειται για μία ηλίθια γραφειοκρατία και αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνώντων που βλάπτει σοβαρά την υγεία… της οικονομίας! Πέρα από την πάταξη της γραφειοκρατίας, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί εκ νέου μία τράπεζα των αγροτών, διαφορετικά θα διαλυθεί η παραγωγική βάση της χώρας. Η ΑΤΕ πουλήθηκε σε μία νύχτα και έκτοτε αναζητείται εναγωνίως αγροτική πίστη.

Γιάννης Κολλάτος