Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ποιος είναι ο δράστης της σημερινής τρομοκρατικής επιθέσης στο Λονδίνο; Μια ατάκα του Αμερικανού προέδρου έχει βάλει φωτιά στη Βρετανία, προκαλώντας την οργή της Τερέζας Μέι εναντίον του και των βρετανικών ΜΜΕ κατά της βρετανικής κυβέρνησης.

Ενα απίστευτο γαϊτανάκι κατηγοριών, ενώ η βρετανική πρωτεύουσα από το πρωί βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα.

Ολα ξεκίνησαν από ένα τουίτ του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος έγραψε ότι ο τρομοκράτης της σημερινής επίθεσης στο Λονδίνο ήταν ένας… λούζερ, ένας χαμένος δηλαδή συμπληρώνοντας ότι η βρετανική αστυνομία θα έπρεπε να είναι πιο δραστήρια, λέγοντας ότι η βρετανική αστυνομία γνώριζε τον δράστη και τον παρακολούθουσε ως ύποπτο.

«Αλλη μια επίθεση στο Λονδίνο από έναν χαμένο τρομοκράτη. Αυτοί είναι άρρωστοι και παράφρονες άνθρωποι, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιαρντ. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στον Twitter, ενώ λίγη ώρα αργότερα προχώρησε και σε δεύτερη ανάρτηση: «Οι χαμένοι τρομοκράτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ σκληρότερο τρόπο. Το ίντερνετ είναι το βασικό μέσο επιστράτευσής τους, από το οποίο θα πρέπει να τους αποκόψουμε και να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα».

Tα tweets αυτά του Τραμπ προκάλεσαν την οργή της Μέι.

Οπως υπογράμμισε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η διατύπωση εικασιών δεν βοηθάει σε οποιαδήποτε έρευνα, μετά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter πως οι δράστες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου ήταν γνωστοί στην αστυνομία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το μήνυμα του Τραμπ στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως οι υπεύθυνοι για τη βόμβα στο δυτικό Λονδίνο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 ανθρώπων, ήταν «στο στόχαστρο της Σκότλαντ Γιάρντ», η Μέι δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι βοηθάει να εικάζει κάποιος για το τι συμβαίνει σε μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι μπορούν για να εντοπίσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την «άνανδρη επίθεση».

Ένας πρώην αξιωματούχος του γραφείου της Μέι, ο Νικ Τίμοθι, αντέδρασε σήμερα πολύ γρήγορα στα μηνύματα του Τραμπ.

«Αλήθεια ή όχι –και είμαι σίγουρος πως δεν ξέρει– αυτό είναι αληθινά άστοχο από την πλευρά του ηγέτη της συμμάχου και εταίρου μας στον τομέα των πληροφοριών», έγραψε στο Twitter.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου απάντησε ότι τα όσα είπε ο Τραμπ ήταν καθαρή σπέκουλα, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Sky News ότι έχουν αναγνωρίσει τον βομβιστή μέσα από τις εικόνες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του σταθμού. Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τις «πηγές», στις οποίες βασίστηκαν τα tweet του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τίποτε για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου.

Aργότερα ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε με το tweet του τόνισε «Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι και πιο σκληροί. Θα επικοινωνήσω άμεσα με την Τερέζα Μέι»

Το σχόλιό του προκάλεσε παροξυσμό στο δημοσιογραφικό κόσμο της Βρετανίας, που μάταια ζητούσε από τις πηγές του στην Σκότλαντ Γιάρντ και την αντιτρομοκρατική επιβεβαίωση ότι έχουν ταυτοποιήσει το δράστη.

H άμεση απάντηση της Τερέζα Μέι στον Ντόναλντ Τραμπ πιθανώς να οφείλεται, κατά την βρετανική εφημερίδα Independent, στο γεγονός ότι στο παρελθόν έχει δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η κ. Μέι, που ήταν και η πρώτη ηγέτης που ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να τον δει μετά την ορκωμοσία του, έχει κατηγορηθεί από τα βρετανικά ΜΜΕ ότι δεν έχει ασκήσει κριτική κατά ακραίων θέσεων του Τραμπ, όπως για παράδειγμα τις δηλώσεις του μετά τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

Η βρετανική κυβέρνηση είχε εξοργιστεί όταν διαρροές στον αμερικανικό Τύπο, που αποδίδονταν σε επίσημες πηγές, είχαν αποκαλύψει πληροφορίες για τη φονική επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε στοιχίσει φέτος τον Μάιο τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε μια συναυλία.

Και τότε, η Βρετανική κοινή γνώμη είχε γίνει έξαλλη όταν πληροφορήθηκε την ταυτότητα του μακελάρη – Σαλμάν Αμπεντί- από το πρακτορείο CBS.

H ενόχλησή των Βρετανών έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν οι New York Times δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους ειδικούς ερευνητές και δόθηκαν στις αμερικανικές αρχές για να διασταυρωθούν πληροφορίες.

Η σημερινή τρομοκρατική επίθεση

Ολα αυτά ενώ η βρετανική αστυνομία από το πρωί, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με τη βόμβα στον κουβά στο σταθμό Parsons Green, ψάχνει τον τρομοκράτη που ήθελε να αιματοκυλίσει το λονδρέζικο τρένο. Σημειώνεται ότι η βόμβα του δεν εξερράγη όπως είχε προγραμματίσει. Στο τρένο ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ένα…. κύμα φωτιάς εξαπλώθηκε προκαλώντας εγκαύματα σε πολλούς από τους επιβαίνοντες. Αλλοι τραυματίστηκαν καθώς πάνω στον πανικό τους να βγουν έξω σχεδόν ποδοπατήθηκαν. Συνολικά, 22 άτομα τραυματίστηκαν. Ετσι από το πρωί η βρετανική αστυνομία βρίσκεται στο κυνήγι του τρομοκράτη εν μέσω αναφορών ότι μπορεί να είναι οπλισμένος με μαχαίρι και να έχει αφήσει και άλλες βόμβες.

Βρήκε ευκαιρία για το αντιμεταναστευτικό του διάταγμα ο Τραμπ

Μετά την έκκλησή του για περισσότερη δράση, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τα μηνύματά του στο Twitter υποστηρίζοντας πως πρέπει να επεκταθεί το επίμαχο αντιμεταναστευτικό διάταγμά του.

«Η απαγόρευση των ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευρεία, πιο σκληρή και πιο συγκεκριμένη — όμως ανοήτως αυτό δεν θα ήταν πολιτικά ορθό!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε μ ένα τέταρτο μήνυμα στο οποίο αναφέρεται στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτούς τους εννέα τελευταίους μήνες κάναμε περισσότερη πρόοδο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απ ό,τι έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα επί οκτώ χρόνια. Πρέπει να είμαστε υπέρ της δράσης και κακοί!».

Πηγή: iefimerida.gr