*3.500 ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ



Χωρίς εξισωτική αποζημίωση κινδυνεύουν να μείνουν από 1η Ιανουαρίου 3.500 κτηνοτρόφοι και αγρότες του Νομού Καρδίτσας, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Η κτηνοτροφία της Καρδίτσας δέχεται ένα ακόμη πλήγμα μετά τα τελευταία απανωτά με την κατάρρευση των τιμών στο γάλα, καθώς καθίσταται ο μοναδικός στη Θεσσαλία που βγαίνει εκτός επιλεξιμότητας στο θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων.

Ο νέος χάρτης με τις μειονε- κτικές περιοχές που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα κρίνει εν πολλοίς και τα χρήματα που θα λαμβάνουν από το 2019 κι εφεξής οι δικαιούχοι, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανασφάλεια καθώς πετάει εκτός εξισωτικής τοΝομό Καρδίτσας. Έτσι, περίπου 3.500 Καρδιτσιώτες αγροτοκτηνοτρόφοι που λάμβαναν μέχρι σήμερα την αναγκαία εξισωτική απο- ζημίωση, με το νέο κατάλογο εξαιρούνται, χωρίς υπαιτιότητά τους.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων άλλους Νομούς, όπως των ρίας από τους βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή από τη Ν.Δ. και Μιχάλη Τζελέπη από το ΚΙΝ.ΑΛ. Στην Καρδίτσα επικρατεί μέχρι στιγμής «σιγή ασυρμάτου» από τους βουλευτές.

Η εξισωτική αποζημίωση είναι απόλυτα αναγκαία για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και πολύ περισσότερο αναγκαία σε μια εποχή που η κτηνοτροφία παραπαίει. Με το εισόδημα να καταρρέει, η ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους.

Έτσι μια τέτοια απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική, θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για την Καρδιτσιώτικη κτηνοτροφία. Η διαβούλευση για τη σχετική απόφαση που ανάρτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λήγει την 1η Οκτωβρίου.