«Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά»! Δυναμική παρέμβαση στον Τύμπανο από το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα


Παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του υποσταθμού ρεύματος για ανεμογεννήτριες στον Τύμπανο της Αργιθέας πραγματοποίησαν το πρωί εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα.
Η κινητοποίηση γίνεται ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του «Ιανού», με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού να σηκώνουν πανό με σύνθημα «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά» και «λεηλατούν τα Άγραφα για τα κέρδη των μονοπωλίων, απαιτούμε φθηνό ρεύμα για όλο το λαό».

Όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν το συντονιστικό, «στα Αγραφα, για τα οποία ο λαός της περιοχής όρθωσε τα τελευταία χρόνια ανάστημα, κανένα απολύτως έργο δεν έχει ξεκινήσει. Δεν εφησυχάζουμε όμως, αφού με βάση τα σχέδια που υπάρχουν και τις αιτήσεις που έχουν γίνει, προβλέπεται στο μέλλον να εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες. Εκεί που προχωράνε πιο γρήγορα όμως τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, είναι στην περιοχή της Αργιθέας όπου η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” έχει ξεκινήσει εργασίες κατασκευής υποσταθμού ρεύματος στο διάσελο του Προφήτη Ηλία, με τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συνδεθούν και διάφορα άλλα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα της γύρω περιοχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες για την επιτάχυνση των διαδικασιών παράδοσης της ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους τους, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής, ενώ πολλαπλάσια μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος εμφάνισης νέων πλημμυρικών φαινομένων, σαν αυτά που έζησε ο νομός μας τον προηγούμενο χρόνο με τον Ιανό, απόρροια της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ)

Διεκδικούμε

  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων».