Ενθουσιασμός, υπερηφάνεια και συγκίνηση επικρατούν σήμερα στη νοτιοκορεατική κοινωνία έπειτα από την επιτυχία της ταινίας “Παράσιτα” που διακρίθηκε χθες στις σημαντικότερες κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η ταινία έγραψε ιστορία στον νοτιοκορεατικό κινηματογράφο, αλλά και στα Όσκαρ.

Η ταινία του νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο με θέμα το διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους στην πατρίδα του έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που απέσπασε την ύψιστη διάκριση του Χόλιγουντ προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στη Νότια Κορέα.

Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας Μουν Τζάε-ιν δήλωσε κατενθουσιασμένος με την διεθνή αναγνώριση που απέσπασε ο νοτιοκορεατικός κινηματογράφος.

“Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την δύναμη και την υπερηφάνεια που εμπνέει (η ταινία) στον νοτιοκορεατικό λαό. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο και για τους συντελεστές”, δήλωσε.

Τα “Παράσιτα” κέρδισαν τέσσερα Όσκαρ–καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας–καταρρίπτοντας την επικρατούσα άποψη που προέβλεπε ότι η Ακαδημία θα περιφρονούσε μια υποτιτλισμένη ασιατική ταινία.

Οι λάτρεις του νοτιοκορεατικού κινηματογράφου αντέδρασαν με ενθουσιασμό.

“Μου’ ρχονται δάκρυα”, έγραψε ένας χρήστης του Twitter. “Είμαι τόσο υπερήφανος για τον Μπονγκ Τζουν-χο. Είναι υπέροχο να ακούς επινίκια ομιλία στα κορεατικά”.