Μοντέλο ασφάλισης αυτοκινήτων και για καλλιέργειες – κτηνοτροφική παραγωγή προωθεί ο ΕΛΓΑ σε συνεννόηση με το ΥπΑΑΤ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα, το σενάριο που προκρίνεται για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στο μέλλον, θα προβλέπει ότι ο παραγωγός θα μπορεί να μην ασφαλίζει την παραγωγή του στον ΕΛΓΑ, αλλά θα υποχρεούται σε κάθε περίπτωση (όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα αυτοκίνητα), να ασφαλίζει την αγροτική του παραγωγή σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα εκτός ΕΛΓΑ, δηλαδή έναν ιδιώτη.

Αυτό δεν θα γίνει άμεσα αφού η ομάδα εργασίας που έφτιαξε το ΥπΑΑΤ σε τέσσερις μήνες θα δώσει το πόρισμά της, τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος, αλλά αυτό φαίνεται πως θα είναι το επικρατέστερο σενάριο

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις εισφορών ΕΛΓΑ, ενώ εκτίμησε ως οριακή την κατάσταση των οικονομικών του οργανισμού, ο οποίος όπως είπε έδωσε 60 εκατ. μόνο στα ροδάκινα (43 λεπτά ανά κιλό) για αποζημιώσεις το 2019, επί συνόλου 160 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα υποσχέθηκε ταχύτερες εκτιμήσεις, επίσης ότι εξετάση την ένταξη των βαμβακιών της Θράκης στα ΠΣΕΑ για τις ζημιές πέρσι από το πράσινο σκουλήκι, ενώ τόνισε ότι δεν θα υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις για de minimis σε προϊόντα.

Τέλος προανήγγειλε αυτοματοποίηση της διαδικασίας καταγραφής ζημιών από το χωράφι σε μια πλατφόρμα μέσω tablet ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Ως προς αυτό υπάρχει συνεργασία, τόνισε, με το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και θα υπάρξει διαγωνισμός όταν είναι ώριμο το έργο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με παράπονα αγροτών για την εκπροσώπησή του στον ΕΛΓΑ, εξήγησε ότι τους αγρότες εκπροσωπεί στο ΔΣ του οργανισμού ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

agrotypos.gr