συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να «παίξει» κι αυτό το χαρτί στην προσπάθεια να χτιστεί το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό εν όψει και του φθινοπώρου.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Αλλάζουν οι κανόνες για διακοπές, γήπεδα και διασκέδαση – Τεστ και μάσκες παντού

Οι υγειονομικοί και γενικά οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας για τις κατηγορίες που θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο. Αυτό επανέλαβε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που μιλώντας στην τηλεόραση του Open  αναφέρθηκε στα σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Για δύο βασικές κατηγορίες όπως είναι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα κέντρα φροντίδας υγείας, έχει δείξει η κυβέρνηση πως θέλει να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα. Επομένως πρέπει να προχωρήσει γρήγορα ώστε να δώσει το απαραίτητο  χρονικό διάστημα σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν, για να μην υπάρχουν μετά κυρώσεις για όσους δεν έχουν προλάβει» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο φρόντισε να σημειώσει πως: «Για άλλες κατηγορίες που έχει ακουστεί τις τελευταίες ημέρες όπως για παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς δεν έχει συζητηθεί ακόμα σε κυβερνητικό επίπεδο».

Ερωτώμενος για το αν το γεγονός πως μόνο η χώρα μας ανοίγει την κουβέντα για την υποχρεωτικότητα στην ΕΕ, σημαίνει πως δεν έχουν πετύχει οι άλλες κινήσεις της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας είπε πως: «Δείχνει ακόμη μια φορά πως η χώρα μας μπορεί να πρωτοπορήσει. Όπως για παράδειγμα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού που ήταν ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Δεν υπάρχουν rapid test για όλους»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύσταση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων για υποχρεωτικό rapid test σε όλους όσοι ταξιδεύουν στα νησιά, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά για έναν βασικό λόγο «δεν υπάρχουν τόσο τεστ». «Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ότι θεωρεί καλύτερο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Απλώς πρέπει να έχουμε και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να υπάρξει καθολικότητα. Τα self test βοηθούν. Το να έχουμε rapid ή μοριακά για όλους είναι δύσκολο» συμπλήρωσε.

Εμβόλια και θεωρίες συνωμοσίας

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε πως πρόθεση είναι να υπάρξει συνεργασία με κατά τόπους πρόσωπα και φορείς που θα μπορούν να επηρεάσουν θετικά προς τον εμβολιασμό.

Όπως σημείωσε η προσπάθεια επικεντρώνεται ώστε να πειστούν όλοι όσοι είναι διστακτικοί. «Αν κάποιος φοβάται λόγω κάποιου νοσήματος μπορεί να συνεννοηθεί με τον γιατρό του. Για εκείνους που φοβούνται πχ από θεωρίες συνωμοσίας θα προσπαθήσουμε με το επιχείρημα να τους πείσουμε» είπε. Και συνέχισε: «Υπάρχουν και κάποιοι που επηρεάστηκαν για παράδειγμα από τις αντιφατικές επικοινωνιακές προσεγγίσεις της ΕΕ για τα εμβόλια της AstraZeneca. Λέμε τώρα πως μπορούμε να προσφέρουμε Pfizer ή Johnson για να φύγει ο φόβος και η αγωνία».

Πηγή : reader