Υπόκωφη «έκρηξη» αναστάτωσε τους Καρδιτσιώτες

Ανθρωπογενής αιτία ή ιδιότυπο γεωολογικό φαινόμενο;

Αναστάτωση προκάλεσε χθες στους Καρδιτσιώτες μια υπόκωφη «έκρηξη» που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 3.30 το μεσημέρι.
Ήταν τόσο ισχυρή, που ταρακούνησε τζαμαρίες, παραθυρόφυλλα και πόρτες, ενώ πλήθος αναγνωστών επικοινώνησε με την εφημερίδα για να εκφράσει την ανησυχία του. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιος γεγονός διαταράσσει την ησυχία των πολιτών, καθώς κάτι ανάλογο είχε καταγραφεί προ τριμήνου. Πάντως, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεν καταγράφηκε χθες κάποια σεισμική δραστηριότητα που να δικαιολογεί το γεγονός.
Υπηρεσιακοί παράγοντες με τους οποίους επικοινώνησε ο «Νέος Αγών» ανέφεραν ότι αντιλήφθηκαν την υπόκωφη αυτή «έκρηξη», δίχως όμως να υπάρχει κάποια δραστηριότητα ή γεγονός που να αιτιολογεί την πρόκλησή της.
Ο Καρδιτσιώτης καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Ευθύμιος Λέκκας με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, αφού διευκρίνισε ότι δεν κατεγράφη σεισμική δραστηριότητα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια πρόκλησης του συγκεκριμένου φαινομένου.
*Το πρώτο αφορά ανθρωπογενή αιτία, δηλαδή κάποια πιθανή έκρηξη (από το Στρατό, από λατομείο κλπ) ή από το σπάσιμο του φράγματος του ήχου από αεροπλάνο.
*Το δεύτερο έχει να κάνει με ένα ιδιότυπο γεωλογικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα από την περιγραφή του φαινομένου, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι πιθανώς να οφείλεται σε κατάπτωση καρστικών πετρωμάτων μέσα καρστικά σπήλαια σε μεγάλο βάθος στο υπέδαφος.