Φερτά υλικά από τον «Ιανό» έφραξαν την «οικολογική παροχή» στο φράγμα Σμοκόβου και κινδυνεύουν 150.000 στρέμματα

* Σκάρλος- Νούσιος: Απαιτείται άμεση απόφραξη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν απότιστα σχεδόν 150.000 στρέμματα στον κάμπο με ολέθριες τις συνέπειες για τους αγρότες, λόγω κατολισθητικών φαινομένων στην πίσω πλευρά του φράγματος Σμοκόβου από τον Ιανό.

Χιλιάδες κυβικά μέτρα με φερτά υλικά έχουν φράξει την λεγόμενη «οικολογική παροχή» που διοχετεύει νερό στο Σοφαδίτη ποταμό κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου όπου και δουλεύουν συνολικά οχτώ αντλιοστάσια εξυπηρετώντας εκατοντάδες παραγωγούς σε όλο το μήκος του ποταμού.

Το πρωί του Σαββάτου, οι κκ Νούσιος και Σκάρλος, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Σπ. Γιωτάκο επισκέφτηκαν το φράγμα Σμοκόβου όπου και ενημερώθηκαν σχετικά από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΟΕΒ κ. Ιωάννη Σανούδο.

Με δεδομένο ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα απαιτηθούν οι πρώτες ποσότητες νερού, τονίστηκε η αναγκαιότητα της άμεσης παρέμβασης και χρηματοδότησης ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες. Άλλωστε ήδη έχει αποσταλεί το σχετικό τεχνικό δελτίο στο Υπουργείο Υποδομών.

«Έχουμε προειδοποιήσει εγκαίρως για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και η οποιαδήποτε καθυστέρηση που θα ακυρώνει την αξία του τεράστιου αυτού έργου είναι αδιανόητη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Σκάρλος για να προσθέσει:

«Καλούμε την πολιτεία, που από την πρώτη στιγμή επέδειξε σπουδαία αντανακλαστικά για την αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού σε όλη τη ΠΕ Καρδίτσας, να αντιληφθεί τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου καθώς χιλιάδες αγρότες αγωνιούν ενόψει της αρδευτικής περιόδου.  Ως Δήμος, σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας παρεμβαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό ζήτημα.»