Σε απαγορευτικά επίπεδα κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με άνοδο 21% σε σχέση με χθες

Εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με άνοδο πάνω από 20% μέσα σε λίγες ώρες οι τιμές του φυσικού αερίου.  Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή της, στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την  προηγουμενη τιμή – ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο  είναι οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση: οι χαμηλές θερμοκρασίες  στην Ευρώπη,  την πρώτη «επίσημη» ημέρα του χειμώνα ( σήμερα Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου) , όπως  και το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει δεσμεύσει επιπλέον ποσότητες για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία». Όπως είναι γνωστό, συντηρείται η ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και αρκετοί  αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για ρωσική επίθεση στις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία, ενώ τα αποθέματα στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί.

Αρκετοί  αναλυτές εκτιμούν παράλληλα ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. 

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική Gazprom έχει μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που οι ενεργειακές αποθήκες στη Γερμανία είναι σχεδόν άδειες. Οι χαμηλότερες προμήθειες προς  Γερμανία, που διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθήκες αερίου στην Ήπειρο,   σε συνδυασμό με τις χειμωνιάτικες συνθήκες,  σημαίνουν ότι  η Ευρώπη θα συνεχίσει να  καταναλώνει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς – και καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο ( και πολύ ακριβότερο)  αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιμή,  το εκτεταμένο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης – και ειδικά της Γερμανίας – δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με  αιολική παραγωγή ενέργειας  να πέφτει σε χαμηλό πέντε εβδομάδων,  λόγω του ότι οι άνεμοι που πνέουν είναι χαμηλής έντασης. Η γερμανική αιολική παραγωγή έπεσε στα 2.277 μεγαβάτ την Τρίτη, που είναι το χαμηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου.

Πηγή : protothema