Τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξετάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Βήματα που, πάντως, αναμένονται διστακτικά υπό τον φόβο των μεταλλάξεων.

Η σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας έχει κάνει κυβέρνηση και ειδικούς να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, θεωρώντας ότι το «ασφαλές καλοκαίρι», στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, είναι εφικτό.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι ακόμη σχετικά χαμηλό -λίγο πάνω από το 20% και ειδικά στα νησιά περίπου 27%- αλλά και ο φόβος των μεταλλάξεων, κάνει τους λοιμωξιολόγους… φειδωλούς ως προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Έτσι, όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, που μέχρι ισχύει από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5:00 τα ξημερώματα, δεν αναμένεται προς το παρόν κάποια σημαντική αλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει κατά μισή ή μία ώρα αργότερα, από αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή είτε στη 01:00 τη νύχτα είτε στη 01:30.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας και μια ορατότητα για δραστηριότητες που θα επανακινήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο όπως είναι τα άτομα στις δεξιώσεις.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, είπε πως δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό καθώς η συζήτηση θα αφορά στα πρωτόκολλα του τουρισμού.

Αναφορικά με το θέμα της μουσικής στους χώρους εστίασης, δεν φαίνεται να απασχολεί καν τους λοιμωξιολόγους, καθώς δεν βρίσκεται στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης.

Ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, άλλωστε, την Τετάρτη δήλωσε στο CNN Greece ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα και θα είναι από τα τελευταία ζητήματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή, το νωρίτερο στα μέσα Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ασκούνται πιέσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και για το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων. Και μπορεί να μην υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης θα πάει προς το τέλος του Ιουνίου.

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο από τις 15 Ιουνίου και μετά οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μην υποβάλλονται σε self test.

Σημειώνεται πάντως ότι για μία ακόμα ημέρα χθες επιβεβαιώθηκε η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα καθώς σε σύνολο 46.000 περίπου τεστ κορωνοϊού, διαπιστώθηκαν 1.239 περιστατικά. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 39 και των διασωληνώμενων σε 476.

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη είναι και η επιχείρηση «Ελευθερία» εντάσσοντας συνεχώς νέες ηλικιακές κατηγορίες στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διάθεση των self test για τον ιδιωτικό τομέα.

Η υφυπουργός Υγείας για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, αποσαφήνισε μιλώντας την, Πέμπτη, στον ΑΝΤ1 ότι δεδομένου πως αυτή την εβδομάδα προμηθεύονται τα τεστ οι μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές, η διάθεση για τον ιδιωτικό τομέα θα αρχίσει εκ νέου την επόμενη Δευτέρα ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στα φαρμακεία.

Σχετικά με την απαλλαγή των πλήρως εμβολιασθέντων από τη διενέργεια self test, η κ. Ράπτη ανέφερε πως ενδεχομένως από τις 15 Ιουνίου θα πάψουν να είναι υποχρεωτικά για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Πηγή : cnn.gr