Την Μεγάλη Τετάρτη ή την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να καταβάλει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου θεσμού της προκαταβολής σύνταξης ο ΕΦΚΑ, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε πως η σχετική ανακοίνωση αναμένεται μέσα στην ημέρα και διευκρίνισε πως οι καταβολές αφορούν περίπου 30.000 ανθρώπους που υπέβαλαν την αίτησή τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως τη Μεγάλη Τετάρτη ακολουθεί η καταβολή του δώρου και στη συνέχεια, μετά το Πάσχα, τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους εργαζόμενους.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του λεγόμενου νόμου Βρούτση, σε δύο δόσεις.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός είπε πως ο αριθμός πέφτει ωστόσο παραμένει υψηλός.

Αποκάλυψε δε, πως συνολικά οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 300.000.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις που θα εκδίδονται από λογιστές και δικηγόρους, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5%.

Μάλιστα, θα υπάρχουν ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές εάν αποδειχτεί ότι σε μια υπόθεση υπάρχει αμέλεια ή δόλος.

Σε περίπτωση, επίσης, που γίνει κάποιο λάθος, ο συνταξιούχος θα μπορεί να προσφύγει στον ΕΦΚΑ προκειμένου να διορθωθεί.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, επίσης, πως οι αμοιβές των δικηγόρων και των λογιστών θα καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ και όχι από τους συνταξιούχους.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως το 8ωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες είναι και θα είναι κατοχυρωμένα και στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση.

«Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ αυτό κατοχυρώνεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα σημείωσε πως υιοθετείται αίτημα των εργαζομένων για ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα έχει κάθε εργαζόμενος και μέσω της οποίας θα ξέρει η ΕΡΓΑΝΗ την ώρα που μπαίνει κάποιος και την ώρα που βγαίνει, ώστε να καταγράφονται και οι υπερωρίες.

«Μια επανάσταση στο χώρο της εργασίας και εγγύηση για τους εργαζομένους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό» ανέφερε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποδηλώμενη εργασία από εκεί ξεκινάει το νομοσχέδιο που είναι αίτημα της ΓΣΕΕ.

Αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να αμείβεται παραπάνω. Απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία ακόμη διαδικασία με βάση το 8ωρο όπου κάποιος έχεις την δυνατότητα να δουλέψει παραπάνω και σε αντάλλαγμα να κάθεται περισσότερο πχ αντί να δουλέψει 5 να δουλέψει 4 ημέρες.

Πηγή:cnn.gr