Χιόνια σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα φέρνει η «Ζηνοβία» από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Ιδιαίτερα συνεχείς αναμένεται να είναι οι χιονοπτώσεις σε υψόμετρο άνω των 200 μέτρων στη Θεσσαλία, ενώ στις πιο πεδινές περιοχές, το χιόνι θα το διαδεχτεί χιονόνερο.

Χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προβλέπει και ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης, ο οποίος επισημαίνει ότι θα σημειωθούν σε Καρδίτσα – Λάρισα, όχι όμως στην πόλη των Τρικάλων, αφού το κύμα θα σαρώσει κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία.

Επί ποδός Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή

Την ίδια ώρα, επί ποδός βρίσκονται Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και Δήμος Καρδίτσας, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Β. Τσιάκου αλλά και των αρμόδιων αντιδημάρχων όπως και υπηρεσιακών παραγόντων πολιτικής προστασίας, με στόχο να υπάρχει ετοιμότητα του μηχανισμού για έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές. Στη σύσκεψη επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης και αποφασίστηκε η 24ωρη παρακολούθηση της εξέλιξης των μετεωρολογικών φαινομένων και αντίστοιχα προσαρμογή στις ενέργειες που θα απαιτηθούν. Επίσης πάρθηκαν αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν κυκλοφοριακά προβλήματα εφόσον αυτά προκύψουν κατά τη διάρκεια των επόμενων 24ωρων.

Οι οδηγοί να προσέχουν

που θα σταθμεύσουν

Να προσέχουν που θα σταθμεύσουν τα οχήματα τους ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση οχημάτων αποχιονισμού, ρίψης άλατος κ.λπ. εφόσον αυτά χρειαστεί να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της πόλης και των χωριών, καλεί τους οδηγούς η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας. Ειδικότερα γίνεται έκκληση να μην υπάρχουν διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, να μην σταθμεύουν πάνω σε γωνίες δρόμων, στενά δρομάκια κλπ ώστε, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει άμεση παρέμβαση στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Η έκκληση γίνεται ενόψει της πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να επικρατήσουν τις προσεχείς ώρες, σε αρκετές περιοχές της χώρας και πιθανότατα και στην περιοχή μας.

Αυτοκινητόδρομος Κεντρ. Ελλάδας (Ε-65):

Τι να προσέχουν οι οδηγοί για την κακοκαιρία

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από το βράδυ του Σαββάτου 28/12 μέχρι τη Δευτέρα 30/12, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. Το σχετικό αναλυτικό Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό(Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.