Τριγμούς στην εγχώρια οικονομία δημιουργεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η απόφαση για το δεύτερο lockdown στην οικονομία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Η εξέλιξη της πανδημίας έχει φέρει τα πάνω- κάτω συνολικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναθεώρηση της συμφωνίας για τα μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης που είχε αποφασιστεί το καλοκαίρι.

Για τις εξελίξεις μίλησε στο «Νέο Αγώνα» και τη «Θεσσαλία Τηλεόραση» o καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας. Ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται να είναι πιο επιθετικό φέροντας νέα μέτρα και lockdown.

Το γεγονός αυτό ξαναγράφει τις προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης στην οικονομία, η οποία θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι για την ελληνική οικονομία προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 5% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι σταδιακά θα έχει αντιμετωπιστεί σταδιακά το πρόβλημα του κορωνοϊού από την ιατρική επιστήμη. Πάντως προέβλεψε ότι θα επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα το 2023.

«Μην έχουμε αυταπάτες, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε επίσης πως ακόμη και οι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης βλέποντας τα καινούργια δεδομένα, αναγνωρίζουν ότι τα πακέτα ενίσχυσης που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι με το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν επαρκούν για τη χειμαζόμενη οικονομία και πρέπει να αναθεωρηθούν.

Προτεραιότητα πάντως στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, είναι να αποδεσμευτούν οι οικονομικοί πόροι προς τις οικονομίες για να περιοριστούν οι δυσβάστακτες επιπτώσεις που πλήττουν τις κοινωνίες, με τραγικότερη εκείνη της ανεργίας.