Με το αποτέλεσμα του self test και τις υπεύθυνες δηλώσεις ανά χείρας οι Καρδιτσιώτες μαθητές των Λυκείων πέρασαν το κατώφλι του σχολείου τους. Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές φορώντας τις μάσκες τους και τηρώντας όλα τα μέτρα, πέρασαν την πόρτα των σχολικών τους αιθουσών.

Για την επαναλειτουργία των Λυκείων το βάρος πέφτει στους μαθητές (κατ’ επέκταση στους γονείς) και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι καλούνται να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (self test) δύο φορές την εβδομάδα. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Μιλώντας στο «Νέο Αγών» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Καρδίτσας κ. Σωκράτης Παππάς, υπογράμμισε ότι τα σχολεία λειτουργούνν κανονικά δίχως προβλήματα. Παράλληλα, υπήρξαν ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά αρνητών διενέργειας του self test και επίδειξης της σχετικής βεβαίωσης. Στις περιπτώσεις αυτές, συνέχισε, γίνονται οι προβλεπόμενες από την εγκύκλιο ενέργειες και πιο συγκεκριμένα καλούνται οι κηδεμόνες να παραλάβουν το μαθητή από το σχολείο.
Εικόνα για τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων από τη διενέργεια των self test δεν υπάρχει, διότι αυτά γίνονται ατομικά και δηλώνονται με προσωπικά δεδομένα στην κεντρική πλατφόρμα ου έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Εκτός αυτού, συνέχισε, κάποιοι μαθητές μπορεί να απουσιάζουν από τα λύκεια για ποικίλους λόγους. Ο πιο χαρακτηριστικός αφορά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι έχουν κρατημένες απουσίες και παραδοσιακά τέτοια περίοδο παραμένουν στο σπίτι ώστε να προετοιμαστούν εντατικά για τις πανελλαδικές. Πόσο μάλλον φέτος, που εξαιτίας της τηλεκαίδευσης έχουν κρατημένο το σύνολο σχεδόν απουσιών, ενώ κάποιοι είναι και πιο επιφυλακτικοί να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα.


Τα self test

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται από τους ειδικούς το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. ‘Αρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Τα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των λυκείων

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί και κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικούς καθαρισμούς αιθουσών και εξοπλισμών,
  • τακτικούς αερισμούς των χώρων, καθώς επίσης και
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.