Στέκεται στη θέση της από το 1936 και έχει γίνει “μάρτυρας” όλης της εξέλιξης της πόλης και των ανθρώπων της. Ο λόγος για την προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην οδό Καραϊσκάκη, την οποία όλοι έχουμε δει, όλοι έχουμε δώσει ραντεβού κάτω από αυτή αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε την ιστορία της. Ενδιαφέροντα στοιχεία αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας τα οποία και παραθέτουμε.

Η Προτομή του ήρωα της επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι έργο του Αθηναίου γλύπτη, Ν. Γεωργαντή (1883-1947). Ο Γ. Καραϊσκάκης παριστάνεται ήρεμος και στοχαστικός, με τα μεγάλα εκφραστικά του μάτια να ατενίζουν μπροστά. Φοράει πουκάμισο με κεντήματα, γιλέκο με ανάγλυφο λουλουδάτο μοτίβο, φέσι με μακριά φούντα, ενώ στο στέρνο έχει ζωσμένα τα κουμπούρια και τα σπαθιά του.

Η προτομή μέσα σε κομψό παρτέρι με σιδερένια κιγκλιδώματα, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Πίσω διακρίνεται ο κατάφυτος κήπος της οικίας Ταλιαδούρου, η οποία κατεδαφίστηκε για να κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (φωτογραφία Αλεξίου, Μουσείο Πόλης).

Τα μακριά μαλλιά του πέφτουν στους ώμους και η αγέρωχη μορφή του χαρακτηρίζεται από τεράστια καμπυλωτά και περιποιημένα μουστάκια που εξέχουν έντονα από το περίγραμμα του προσώπου του. Η προτομή είναι στημένη σε μια αρκετά ψηλή πυραμιδοειδή βάση, χτισμένη από ακανόνιστες πέτρες και βρίσκεται μέσα σε παρτέρι, κατασκευασμένο με τον ίδιο τρόπο. Η κατασκευή και τοποθέτησή της πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιεζεκιήλ το Σεπτέμβριο του 1936.

Ο Γεωργαντής ήταν προσωπικός φίλος του Ιεζεκιήλ και την εποχή που κατασκεύασε την προτομή ήταν πρόεδρος του σωματείου των Ελλήνων γλυπτών Ο Γ. Καραϊσκάκης, υπασπιστής του Αλή πασά, αργότερα αρχηγός του αρματολικίου των Αγράφων και στρατάρχης της Ρούμελης, γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας το 1780 και σκοτώθηκε στη μάχη του Φαλήρου το 1827. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του αγώνα της ανεξαρτησίας. Παρόμοια προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη καμωμένη από τον ίδιο γλύπτη τοποθετήθηκε το 1930 στην πλατεία της Αράχοβας.

Η προτομή όπως είναι σήμερα