Ένα νέο πόνημα, καρπός πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας , προσθέτει στην ιστορία του τόπου μας η ερευνήτρια-εκπαιδευτικός Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά. Πρόκειται για το Βιβλίο-Λεύκωμα που αφορά στην τριανταπεντάχρονη πορεία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.

Δύσκολη η δουλειά του ερευνητή, όταν μάλιστα επιχειρεί να συγγράψει τη μακροχρόνια πορεία ενός τόσο σημαντικού θεσμού για τον τόπο μας και όχι μόνο. Όμως η συγγραφέας καταφέρνει να μας ταξιδέψει και να μας δώσει πολύτιμα στοιχεία, αφού η ίδια το Φεστιβάλ το έζησε για 33 χρόνια υπηρετώντας το από διάφορα πόστα και μάλιστα τα περισσότερα ως υπεύθυνη συντονισμού.

Δ. Πιας, Μένη Παπανικολάου, Αντώνης Νικολάου (1994)

Μέσα από τις 356 σελίδες του Βιβλίου-Λευκώματος δίνεται η ευκαιρία στους αναγνώστες να γνωρίσουν τους αγώνες και τις αγωνίες των οργανωτών, την ανοδική πορεία του Φεστιβάλ, τη συμβολή του στην τουριστική προβολή του τόπου μας με επακόλουθο την οικονομική τόνωση της τοπικής αγοράς, καθώς και τη δημιουργία ενός σημαντικού θεατρόφιλου κοινού.

Σημαντικότατο είναι και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει το λεύκωμα, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους παλιούς φίλους του Φεστιβάλ να θυμηθούν και στους νέους να γνωρίσουν τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα που έρχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της χώρας μας που στήριξαν διαχρονικά τον κορυφαίο αυτό θεσμό.

Δ. Κολοβός, Ν. Ξενάκης, B. Κοζιού, Χ. Στύλος, Μ. Ζαρόκωστα, Μ. Παπανικολάου,
Λ. Κωστόπουλος, Θ. Μπακαλάκος, Λ. Φαλιάγκα, Ν. Βακαλόπουλος, Α. Φουκαλάς,
Χ. Κατσίμπας, Δ. Κοζιός (1992)

Την έκδοση του Λευκώματος xαιρετίζουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, η καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ευανθία Στιβανάκη, ο εμπνευστής και υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος της Νομαρχίας Καρδίτσας Βασίλης Τσαντήλας και όλοι οι εν ζωή προηγούμενοι πρόεδροι της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Μ. Παπανικολάου, Κ. Τριανταφύλλου, Σ. Βεκράκου, Μ. Μακρή, Γ. Γράμψας,
Β. Κοζιού, Γ. Κούτρας, Β. Τσαντήλας, Λ. Φαλιάγκα (1991)

Η πανδημία του κορωνοιού και τα περιοριστικά μέτρα ανέτρεψαν το σχεδιασμό για την επίσημη παρουσίαση του λευκώματος η οποία πάντως θα γίνει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αμέσως μετά την παρουσίασή του θα ξεκινήσει και η διάθεσή του.