ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ 2019

Ένα πρωτότυπο, επίκαιρο και γεμάτο χιούμορ ελληνικό ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7-17 Φεβρουαρίου 2019).

Συνεχίζοντας τη σταθερή πορεία της, η σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου παρουσιάζει το νέο της ντοκιμαντέρ, «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες», στο πλαίσιο του Culinary Cinema της Μπερλινάλε, το τμήμα του Φεστιβάλ που προβάλλει ταινίες-«τροφή για σκέψη», γύρω από τις απολαύσεις αλλά και τις σκοτεινές πλευρές της διατροφής.

Σε ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ -που παίζουν στα χωράφια, και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική διάθεση, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή με διαφορετική ματιά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

Το σενάριο δεν είναι άλλο από την αληθινή ιστορία του καταγόμενου από τον Ηλιά της Καρδίτσας Αλέξανδρου Γκουσιάρη ο οποίος καλλιεργόντας έναν αρχαίο σπόρο ντομάτας, κατάφερε να βάλει τα προιόντα του σε γνωστά πολυκαταστήματα ανά τον κόσμο.

H παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 15.30 (κινηματογράφος Cubix) και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 22.00 (κινηματογράφος Gropius Bau). H ταινία θα παρουσιαστεί, επίσης, σε market screenings για τους εκπροσώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Kέντρο Kινηματογράφου και τη γερμανική εταιρεία διανομής Rise and Shine.

Στην Ελλάδα, η ταινία θα κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο 2019 στους κινηματογράφους από το CineDoc καθώς και στο κανάλι COSMOTE HISTORY HD της COSMOTE TV.

Ο…πρωταγωνιστής

Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης είναι μαθηματικός, γιος και εγγονός αγρότη από το χωριό Ηλιάς της Καρδίτσας. Τελειώνοντας τις σπουδές του, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία. «Ταξιδεύει» τις μέλισσές του στους πορτοκαλεώνες και στα γεμάτα έλατα βουνά της Πελοποννήσου και βγάζει εξαιρετικό μέλι. Οταν για την εξαγωγή του συνεργάστηκε με την εταιρεία διανομής εκλεκτών προϊόντων Odysea στο Λονδίνο, οι Αγγλοι έστειλαν τεχνολόγους τροφίμων για να τον ελέγξουν. Τους φιλοξένησε στο σπίτι του και εκεί δοκίμασαν τις ντομάτες του κήπου του και μια σπιτική σάλτσα ντομάτας. Τους άρεσε τόσο πολύ που αμέσως ανέλαβαν να τη διανείμουν στην Αγγλία, με μόνη προϋπόθεση οι ντομάτες να είναι της συγκεκριμένης ντόπιας ποικιλίας που ονομάζεται «ιταλική», βιολογικές και πιστοποιημένες. Σήμερα παράγει 5 – 15 τόνους μέλι και 20.000 – 50.000 βάζα σάλτσα ντομάτας και τα προϊόντα του κοσμούν τα ράφια ακόμη και του «δύσκολου» Harrods.

Η συγκεκριμένη ποικιλία τομάτας καλλιεργείται στην περιοχή τουλάχιστον από τις αρχές του 1900. Παλιός σπόρος με παλιά, γνώριμη, αυθεντική γεύση τομάτας. Το 2000 αρχίζει σιγά-σιγά την καλλιέργειά της σε επαγγελματική βάση και ταυτόχρονα την εξαγωγή της στο Ηνωμένο Βασίλειο (κυρίως σε εστιατόρια και σε καταστήματα όπως των Harvey Nichols, Sainsbury’s, Selfridges, Harrods και άλλα). Από το 2009 κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά.

Βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου με τον ίδιο τρόπο παστερίωσης, όπως παλιά, κάτω από ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων (ISO 22000).