«Όχι» στην κατασκευή του αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 40ΜW στη θέση Μίχος-Βοϊδολίβαδο- Απέλινα, των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα είπε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα.
Το σώμα, το οποίο συνεδρίασε δια περιφοράς, γνωμοδότησε αρνητικά στην αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς αρνητική γνωμοδότηση για τη μελέτη έδωσαν η διοικούσα παράτάξη και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ενώ θετική η μείζονα μειοψηφία με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Δημ. Τσιαντή.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος. Μεταφέροντας στην εφημερίδα το «πνεύμα» της εισήγησή τους, σημείωσε ότι μετά τον «Ιανό» αλλά και τα τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στους μισούς οικισμούς της Νεβρόπολης, θα ήταν «εγκληματικό» να επιτραπεί η διάνοιξη τεράστιων δρόμων, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το ΙΓΜΕ. Πρόσθεσε ότι οι νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αντιμετωπιζόμουν τα υδρογεωολογικά δεδομένα της περιοχής και ο Δήμος Λ. Πλαστήρα δεν μπορεί να συναινέσει στη βίαιη επέμβαση στα Άγραφα και στην καταστροφή των βουνοκορφών για χάρη ορισμένων ανεμογεννητριών.
«Σε όσους συμπράττουν στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό έγκλημα θα καταλογιστούν οι ιστορικές και κοινωνικές ευθύνες που τους αναλογούν. Δεν θα αφήσουμε τα χωριά μας απροστάτευτα στο έλεος των κατολισθήσεων» σημείωσε. Μάλιστα στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα βρέθηκε χθες κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών το οποίο πραγματοποίησε ελέγχους και αυτοψίες στα σημεία που προκλήθηκαν νέα προβλήματα και κατολισθήσεις από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.
Συντονιστικό Αγράφων
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα χθες το Συντονιστικό Αγώνα ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα προχώρησε σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Λίμνης Πλαστήρα. Τα μέλη του συντονιστικού που συναντήθηκαν με το Δήμαρχο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναθεωρημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και στη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δια περιφοράς. Όπως τόνισε το μέλος του Στυντονιστικού και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Ελευθερίου, δεν δίνεται η δυνατότητα διαλόγου και τοποθετήσεων από τους φορείς που έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε διαβούλευση
έως 4 Φεβρουαρίου

Να θυμίσουμε, όπως είχε γράψει στις αρχές Δεκεμβρίου ο «Νέος Αγών», οι παλιές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακυρώθηκαν από το Υπουργείο και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κατέθεσαν νέες αναθεωρημένες, που έχουν τεθεί από την αρχή σε δημόσια διαβούλευση και γνωμοδότηση έως τις 4 Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε οι νέες διοικήσεις των Δήμων, οι τοπικές κοινωνίες και φορείς που έδωσαν πολυεπίπεδους αγώνες, μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ καλούνται να γνωμοδοτήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών Ευρυτανίας και Καρδίτσας και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.