«Ύμνος» στην ντοπιολαλιά μας «Τα Καραγκούνικα» της Αποστολίας Κυργιάκη

Iστορίες καθημερινής… Καραγούνικης τρέλας περιλαμβάνει το νέο βιβλίο της  Καρδιτσιώτισσας Αποστολίας Κυργιάκη που κυκλοφορεί με τον τίτλο “Τα Καραγκούνικα” από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.


Η ιδέα της πολυγραφότατης Αποστολίας Κυργιάκη ήταν εκπληκτική… Έλκοντας την καταγωγή της από τον Σταυρό-γνήσιο Καραγκουνοχώρι- “έπλεξε” μικρές αυτοτελείς ιστορίες τις οποίες είτε έχει βιώσει η ίδια είτε της έχουν αφηγηθεί μεγαλύτεροι, σε άπταιστα… Καραγκούνικα! Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό καθώς μέσα στις 128 σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η ντοπιολαλιά μας “απενοχοποιημενη” και σαφώς διασκεδαστική.
Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει για αυτό το εγχείρημά της: “Στόχος του βιβλίου είναι να  βγούμε από τα κλισέ!
Να μη θεωρούμε τις ντοπιολαλιές οπισθοδρόμηση, αμορφωσιά, «χωριατίλα». Να τις  θυμηθούμε! Οι μεγαλύτεροι να νοσταλγήσουν, να νιώσουν… Οι νεότεροι να μάθουν, να εξελιχθούν, να έρθουν κοντά με την ιστορία, τις ρίζες, τη συνείδηση. Οι υπόλοιποι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, να γνωρίσουν, να συγκρίνουν και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… Να ευθυμήσουμε!
Να γελάσουμε, να ψυχαγωγηθούμε, να διαβάσουμε τις ιστορίες, να μεταδώσουμε το γέλιο μας.

Η Καραγκούνικη γλώσσα καταδεικνύει μέσα από καθημερινές ιστορίες που καταγράφονται, τη νοοτροπία των Καραγκούνηδων, την αφέλειά τους, την ξεροκεφαλιά τους, τη δοτικότητά τους, την απλότητά τους. Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ακριβή μετάφραση συγκεκριμένων λέξεων, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού σε πολλές των
περιπτώσεων ο «αθάνατος» Καραγκούνης λέει άσπρο κι εννοεί μαύρο!”.