Η κίνηση στην Καρδίτσα τις πρώτες ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έλεγχοι από την Αστυνομία (video)

Κινητικότητα, ωστόσο περιορισμένη στο πλαίσιο της γενικής καραντίνας, επικρατεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα κεντρικά σημεία της Καρδίτσας.
Η γενική απαγόρευση και η βροχή δεν έχει πτοήσει τους πολίτες που έχουν βγει στο κέντρο της Καρδίτσας, κυρίως για να πάνε στις εργασίες τους, να διεκπεραιώσουν δουλειές ή να πληρωθούν συντάξεις, η καταβολή των οποίων ξεκίνησε σταδιακά από σήμερα.
Η κίνηση πάντως είναι αισθητά περιορισμένη συγκριτικά με την Παρασκευή (τελευταία καθημερινή ημέρα προ της εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας).

Nα θυμίσουμε οτι η Ελλάδα ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας απέναντι στην πανδημία, με την κυβέρνηση να προχωρά στην απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης σε όλη την επικράτεια, αρχής γενομένης από σήμερα στις 6 το πρωί.

Η αστυνομία προχωράει σε ελέγχους. Η Ομάδα ΔΙΑΣ εντός της πόλης ενώ υπάρχουν περιμετρικά στις εισόδους της πόλης, ενώ αντιστοίχως συνεργεία της ΕΛΑΣ κάνουν ελέγχους σε όλες τους Δήμους του Νομού.

Aπό τις 6 το πρωί είναι σε ισχύ τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου, με την άσκοπη μετακίνηση των πολιτών να απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια. Οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο με συμπληρωμένη τη μία από τις δύο ειδικές φόρμες που δημοσιεύτηκαν στο forma.gov.gr, καθώς και με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Συνολικά σε οκτώ περιπτώσεις θα επιτρέπεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες η μετακίνηση των πολιτών, σύμφωνα με τα νέα μέτρα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

Α. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
Β1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Β2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Β3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Β4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Β5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Β.6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Β.7 Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Για ποιους δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Οι δύο βεβαιώσεις

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, για να μπορέσει στις παραπάνω περιπτώσεις να μετακινηθεί ένας πολίτης, θα πρέπει να έχει συμπληρωμένες δύο ειδικές φόρμες. Η πρώτη αφορά την πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου α) που έχει να κάνει με την εργασία. Αυτή θα συμπληρώνεται σε ένα από τα εξής έντυπα:

Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
Βεβαίωση Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)

Για να μπορέσει κάποιος να πάει στην εργασία του, θα χρειαστεί να συμπληρωθεί αρχικά μία βεβαίωση κίνησης (τύπου α). Η βεβαίωση παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Η δεύτερη αφορά τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες μετακίνησης. Για όλες τις περιπτώσεις, πλην εργασίας, ο πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε φορά ξεχωριστά την φόρμα μετακίνησης (τύπου β), ανάλογα με τον λόγο που σκοπεύει να μετακινηθεί.

Στην φόρμα που συμπληρώνει με δική του ευθύνη και την υπογράφει, δίνει το ονοματεπώνυμό του, την διεύθυνσή του, την ημερομηνία γέννησης, την ώρα που θα βγει και τσεκάρει με ένα Χ το ένα από τα έξι κουτιά, όπου δίπλα αναφέρονται οι λόγοι του αιτήματος μετακίνησής του. Στο κάτω μέρος υπογράφει με την ημερομηνία που κάνει το αίτημα.
Οι εναλλακτικοί τρόποι για τις μετακινήσεις τύπου Β
Για τις μεμονωμένες μετακινήσεις τύπου Β ωστόσο, το έγγραφο δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να μετακινηθεί. Υπάρχει και η επιλογή του SMS, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν στο 13033 το αίτημά τους για να μπορέσουν να βγουν εκτός.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Ο τρίτος εναλλακτικός τρόπος, είναι η χειρόγραφη βεβαίωση σε ένα λευκό χαρτί. Αυτή θα πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή