Ισραήλ: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ στη διάρκεια της νύχτας

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ – τις εντονότερες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα – εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, τροφοδοτώντας φόβους μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες ότι στοχοποίησε την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ του Ισραήλ εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους, σε αντίποινα για τις «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο», εν μέσω εντατικών ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στη μεθόριο.

https://x.com/war_noir/status/1837635476427047082

Επιθέσεις και από το Ισραήλ

Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι εξαπέλυσαν δύο κύματα επιθέσεων – το ένα επιτέθηκε σε περίπου 290 στόχους και το δεύτερο σε 110 τοποθεσίες – σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο, καθώς σειρήνες που προειδοποιούσαν για επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ ηχούσαν σε δεκάδες πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Περίπου 10 ρουκέτες πιστεύεται ότι πέρασαν από τον Λίβανο, με τις περισσότερες να αναχαιτίζονται, δήλωσε ο IDF. Οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανέφεραν ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα από πύραυλο που αναχαιτίστηκε σε χωριό στην κάτω Γαλιλαία.

Η Χεζμπολάχ ανήρτησε στο κανάλι της Telegram νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι είχε βάλει στο στόχαστρο την ισραηλινή αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ κοντά στη Χάιφα με δεκάδες πυραύλους σε απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο».

Η αεροπορική βάση είναι ο πιο μακρινός στόχος που έχει πλήξει η λιβανέζικη οργάνωση στο Ισραήλ από την έναρξη των μαχών τον Οκτώβριο, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

https://x.com/khaledmahmoued1/status/1837623004261400844

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant εκφώνησε ομιλία στην αεροπορική βάση Ramat David την Τετάρτη, λέγοντας στο προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ έχει φτάσει σε μια «νέα φάση». Εξήρε επίσης την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού Μοσάντ για τα «εξαιρετικά επιτεύγματά» της στην περιοχή, λίγες ώρες μετά το κύμα επιθέσεων που έπληξε τον Λίβανο, πλήττοντας ραδιοτηλέφωνα που κατέχουν συνήθως μέλη της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση της Τετάρτης, σε συνδυασμό με μια προηγούμενη επιχείρηση με στόχο τους βομβητές, άφησε πίσω της 42 νεκρούς και περισσότερους από 3.000 τραυματίες. Το Ισραήλ εικάζεται ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση, αν και δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη.

Πηγή: iefimerida.gr