Έκθεση Βιβλίου Καρδίτσας: ένα εγχείρημα που ήρθε και... έφυγε, μπορεί να επιστρέψει; (φωτο)

Σε πνευματική… όαση μετατρέπονταν το Παυσίλυπο για λίγες ημέρες κάθε Ιούνιο, επί σειρά περίπου 12 ετών.

Ο λόγος ήταν η Έκθεση Βιβλίου, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, σταμάτησε
στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά θεωρούμε ότι θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια να επανέλθει στην πόλη.

Του Κώστα Παλαιού

Η Έκθεση Βιβλίου άνοιξε τις πύλες της πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου του 1999. Ήταν μια πρωτοπόρα προσπάθεια για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής με στόχο τη δημιουργία ενός νέου θεσμού.

Η πρώτη Έκθεση τον Ιούνιο του 1999

Υπήρξε ένα σημαντικό εγχείρημα που διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας (επί Δημαρχίας Χρ. Τέγου) με τις Βιβλιοθήκες του, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η Αθηνά» και το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Καρδίτσας, οι οποίοι συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ιδέας.

«Η καρδιά της Καρδίτσας χτυπούσε δυνατά- πολιτιστικά»
Η Έκθεση έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους Καρδιτσιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν καθημερινά με μαζική παρουσία και συνεχίστηκε με επιτυχία τα επόμενα χρόνια. Κάθε  χρόνο, κατά τις ημέρες διεξαγωγής της, επίσημοι καλεσμένοι, επισκέπτες, κάτοικοι της πόλης, βιβλιόφιλοι και βιβλιοφάγοι έδιναν καθημερινά το «παρών» στα περίπτερα που ήταν γεμάτα από κόσμο. Η καρδιά της Καρδίτσας χτυπούσε δυνατά- πολιτιστικά στο χώρο του Παυσίλυπου.
Στα περίπτερα της Έκθεσης διατίθεντο εκατοντάδες τίτλοι νέων και παλαιότερων εκδόσεων.
Επίσης το κοινό και κυρίως τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις.


Παρόντες άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πνεύματος
Έλληνες ποιητές, ιστορικοί, καλλιτέχνες και εκδότες έδιναν το «παρών» στη μεγάλη γιορτή βιβλίου, με το κοινό να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ανθρώπους του Πνεύματος
και των Γραμμάτων. Τις ημέρες της Έκθεσης στην αρχή του καλοκαιριού, το Παυσίλυπο γίνονταν τόπος συνάντησης διακεκριμένων δημιουργών που συνομιλούσαν με το κοινό και κυρίως με παιδιά.
Η Προϊσταμένη των βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας κ. Παρασκευή Σδρόλια μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» παρέθεσε μεταξύ άλλων ορισμένα ονόματα δημοφιλών συγγραφέων που συμμετείχαν στην πρώτη Έκθεση, όπως η Αλκιόνη Παπαδάκη, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η Ζυράννα Ζατέλη, η Άννα Μπιθικώτση και πολλοί άλλοι.
Η δεύτερη Έκθεση, ήταν αφιερωμένη στους Καρδιτσιώτες συγγραφείς που διαχρονικά έχουν δυναμική παρουσία στην ελληνική πνευματική παραγωγή. Πλούσια ομως ήταν κατά τη διάρκεια των Εκθέσεων και τα αφιερώματα, όπως πχ στους Ολυμιακούς Αγώνες, τον Καβάφη κ.ά.

———————
«Αν έχεις έναν κήπο

και μια βιβλιοθήκη,
έχεις όλα όσα σου
χρειάζονται» Κικέρων
————————-

Πυλώνας τα τοπικά βιβλιοπωλεία
Τα τοπικά βιβλιοπωλεία ήταν εκείνα που σήκωσαν το μεγάλο βάρος (και το προσωπικό των βιβλιοθηκών σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις), διότι αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν το σημαντικό ζωντανό κρίκο στην αλυσίδα διακίνησης του βιβλίου, παρά τις όποιες αλλαγές επιφέρει η τεχνολογική επανάσταση.
Τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου, η κρίση που άρχισε να δείχνει τα δόντια της από το 2010 και μετά, αλλά και το κλείσιμο του αναψυκτηρίου, έδωσαν «τέλος» στον θεσμό που
μετρούσε πάνω από 10 χρόνια ζωής.

Μπορεί να επιστρέψει η Έκθεση,
αναλλοίωτη η αξία του βιβλίου

Η Έκθεση Βιβλίου Καρδίτσας θεωρούμε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια πόλη πνευματικής δημιουργίας. Έστω να γίνει μια απόπειρα επιστροφής της, με την συνδρομή των τοπικών φορέων του τόπου (Δήμου, Περιφέρειας, Επιμελητήριου, Εμπορικών Συλλόγων κλπ).
Μπορεί να ζούμε στην εποχή των τεχνολογικών αλμάτων και του διαδικτύου, όμως η
ανορθολογική χρήση του προκαλεί περισσότερο ζημία παρά οφέλη.

Με την καθημερινότητά μας να γίνεται όλο και πιο… ψηφιακή, η αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης σε χαρτί παραμένει αναλλοίωτη σε βάθος χρόνου. Διαβάζουμε για να μάθουμε,
για να ταξιδέψουμε νοερά, να προβληματιστούμε, να ανακαλύψουμε νέα πράγματα κλπ. Ανεξάρτητα από τον λόγο, τα βιβλία έχουν τη δύναμη να μας διδάξουν, ενώ ειδικά για τα
παιδιά συμβάλλον στο να καλλιεργήσουν ηθικές αξίες, να χρησιμοποιήσουν ορθά το λεξιλόγιο και να το εμπλουτίσουν, να οξύνουν την κριτική τους σκέψη, εξάπτοντας παράλληλα τη φαντασία τους.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών