Αν και ο Υπουργός ΑΑΤ, στις δηλώσεις του με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα διαφάνειας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ίδια στιγμή αρνείται να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία των πληρωμών του Πάσχα.

Μιλάμε για τις πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων, που όπως είδαμε κανείς δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Είδαν και αποείδαν πολλοί Βουλευτές όλων των κομμάτων και για να πάρουν τελικά στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατέφυγαν σε ερωτήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Aλλά και εδώ υπάρχει καθυστέρηση στο να δοθούν απαντήσεις, ώστε μέχρι τις εκλογές να μην φανεί τι έχει γίνει.

Στην δημοσιότητα ήθραν στοιχεία από τις πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων που δείχνουν ότι οι φόβοι πολλών ότι οι ενισχύσεις δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε είναι αληθινοί.

Να θυμίσουμε ότι για το Οικολογικό Πρόγραμμα Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων» οι παραγωγοί μαζί με τον φάκελο ένταξης ήταν υποχρεωμένοι – σύμφωνα με την ΚΑΠ – να πληρώσουν για να αγοράσουν μια ηλεκτρονική εφαρμογή διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων.

Το συγκεκριμένο «ψηφιακό εργαλείο» το πουλούσαν εταιρείες, που συνεργάζονταν με κάποια ΚΥΔ, ενώ οι παραγωγοί ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν έως 25 ευρώ χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα ένταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα.

Το Π1-31.6 έχει συνολικά 16 δράσεις, μεταξύ αυτών το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, κλάδεμα, βιοδιεγέρτες κ.α.

Μια ανάλυση των πληρωμών, από στοιχεία που συγκεντρώσαμε, φανερώνει ότι για Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 καταβλήθηκαν σε 261.000 δικαιούχους που κατάφεραν και εντάχθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικά 118,2 εκατ. ευρώ, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Όσον αφορά τις πληρωμές ανά Περιφέρεια έχουμε τα εξής:
Κεντρική Μακεδονία – 31.200 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 19,4 εκ. ευρώ
Δυτική Ελλάδα – 30.800 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 8,5 εκ. ευρώ
Δυτική Μακεδονία – 4.500 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 3,2 εκ. ευρώ
Στερεά Ελλάδα – 20.000 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 10,9 εκ. ευρώ
Θεσσαλία – 20.000 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 10,1 εκ. ευρώ
Θράκη – 9.000 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 4,8 εκ. ευρώ
Κρήτη – 68.000 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 34,1 εκ. ευρώ
Υπόλοιπες Περιφέρειες – 77.300 παραγωγοί εντάχθηκαν – ποσό ενίσχυσης 27,1 εκ. ευρώ

Το περίεργο είναι ότι στις τέσσερεις πιο παραγωγικές περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης) καταβλήθηκε το ποσό των 37,5 εκ. ευρώ.

Από την άλλη μόνο στην Κρήτη πληρώθηκαν 34,1 εκ. ευρώ. Ειδικά στο Ηράκλειο πληρώθηκε σε 37.200 παραγωγούς (το 14% της χώρας) το ποσό των 23,8 εκ. ευρώ (το 20,2% της χώρας).

Τελικά φαίνεται ότι αν είχαμε μια «λίστα Βάρρα» για τις πληρωμές με τα βοσκοτόπια θα φτιαχτούν σύντομα πολλές «λίστες Βάρρα» για τα Οικολογικά Σχήματα.