Ανεβαίνουν έστω και με αργό ρυθμό τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Xθες ανακοινώθηκε ότι ανέρχονται σε 22 μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα είκοσι από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική. Επίσης, έως τώρα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα.
Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθούν να βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών, τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε απευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα – κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται, επίσης, κανονικά εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία. «Εξακολουθούμε να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή. Στόχος των προσπαθειών μας να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας μας συνεχίζουν τους επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Και για τον λόγο αυτό ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας.

Rapid test
Σε παραγγελία μιας μεγάλης ποσότητας rapid test από το Λονδίνο προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τη νόσο της πανώλης.
Τα rapid test αναμένονται μέχρι τέλος της εβδομάδας στη Θεσσαλία, προκειμένου να ξεκινήσουν έγκαιρα οι έλεγχοι για την ανίχνευση της ζωονόσου
Παράλληλα έχει χρηματοδοτηθεί με απόφαση του κ. Κουρέτα τοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας για τη δημιουργία ενός rapid test, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε περίπου 6 μήνες.

Ζωοτροφές
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανώλης των αιγοπροβάτων, ενημερώνει για την απόφαση, που έχει εκδώσει το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τα μέτρα διακίνησης των ζωοτροφών.
Οι επιχειρήσεις ζωοτροφών που βρίσκονται εκτός των ζωνών και διακινούν ζωοτροφές προς τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις επιχειρήσεις ζωοτροφών που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, όπως αυτές ορίζονται με σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, εφαρμόζουν τα κάτωθι μέτρα:

Απολύμανση των μεταφορικών μέσων:

α) κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση προορισμού και κατά την έξοδό του από αυτή,

β) κατά την έξοδό τους από τη ζώνη προστασίας και/ή επιτήρησης.

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ζωοτροφών, που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και διακινούν ζωοτροφές είτε εντός των ζωνών, είτε εκτός αυτών (σε εκτροφές όπου εκτρέφονται αποκλειστικά άλλα είδη ζώων πλην αιγοπροβάτων), σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 672/218016/23.07.2024 έγγραφό του ΥΠΑΑΤ, εφαρμόζουν τα κάτωθι μέτρα κατά τη διακίνηση των ζωοτροφών:

Απολύμανση των μεταφορικών μέσων:

α) κατά την άφιξή τους στην εγκατάσταση προορισμού και κατά την έξοδό του από αυτή,

β) κατά την επιστροφή τους στην επιχείρηση ζωοτροφών και

γ) κατά την έξοδό τους από τη ζώνη προστασίας και/ή επιτήρησης, για τις μετακινήσεις εκτός ζωνών.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις συνίσταται πριν τη διενέργεια της απολύμανσης το πλύσιμο των λάστιχων, εφόσον είναι εφικτό, για την απομάκρυνση τυχόν χώματος προκειμένου για την πλέον αποτελεσματική εφαρμογή της.

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση φόρμας μιας χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς/οδηγούς κατά την φόρτωση/εκφόρτωση καθώς και η επιτόπια απόρριψη και καταστροφή των υλικών αυτών με το πέρας των εργασιών φόρτωσης/εκφόρτωσης.