Σοκ προκαλούν οι νέες τιμές της κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν για το Σεπτέμβριο οι  πάροχοι του ρεύματος, στις οποίες ουσιαστικά «ενσωματώνουν» την… καταργημένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυξήσεις οι οποίες σε σύγκριση με τον Ιούλιο φθάνουν ακόμη και το
62%, ενώ συγκριτικά με τον περυσινό Σεπτέμβρη κατά 700%!

Με τις νέες τιμές του Σεπτεμβρίου, το κόστος για να ψήσει μια νοικοκυρά ένα κοτόπουλο σε ηλεκτρική κουζίνα θα είναι περίπου στα 2,7-3 ευρώ! Μόνο και μόνο για το ψήσιμο του φαγητού της ημέρας! Απίστευτα πράγματα, σε μια περίοδο που σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες ξεπερνούν το 1 δις ευρώ!

Πάντως η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ένα μεγάλο πακέτο προσωρινής επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα απορροφά το 94% των αυξήσεων σύμφωνα με τον υπ. ενέργειας.
Επιδότηση η οποία όμως η οποία θα πληρωθεί από τα δημόσια ταμεία, δηλαδή τα  χρήματα των φορολογουμένων (θα… επιδοτήσουμε τους εαυτούς μας), ενώ τα νέα παγιωμένα τιμολόγια θα παραμείνουν και μετά την προσωρινή αυτή επιδότηση.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον σε ότι αφορά τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, η επιδότηση για τον Αύγουστο φθάνει στα 1,1 δις ευρώ, ενώ για τον Σεπτέμβριο θα είναι σχεδόν διπλάσια.

Ποσά πολλαπλάσια συγκριτικά με εκείνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση (που έπρεπε ήδη να έχει γίνει) της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των «συνοδών» υδροηλεκτρικών έργων.

Έργα πολλαπλού σκοπού, με καθαρό πράσινο αποτύπωμα στην παραγωγή ενέργειας τα  οποία έχουν πλήρως παραγκωνιστεί στο βωμό των αιολικών, που όχι μόνο δεν είναι το ίδιο αποδοτικά αλλά λεηλατούν και το φυσικό περιβάλλον (και τώρα τα Άγραφα). Χώρια τα άλλα έργα, επίσης πολλαπλού σκοπού όπως το φράγμα του Μουζακίου, το οποίο ακόμη παραμένει στα αζήτητα.

Αυτά στην Ελλάδα, ένα κράτος δίχως κουλτούρα ασφαλείας για τη χώρα και τον λαό της, η πολιτική ηγεσία του οποίου λειτουργεί διαχρονικά με γνώμονα μικροκομματικά, πολιτικάντικα και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ας σταματήσει επιτέλους και το… παραμύθι περί αυτορρύθμισης της ελεύθερης αγοράς. Βλέπουμε μπροστά μας το τί συντελείται και η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη τον ερχόμενο χειμώνα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς χωρίς εύκολη και φθηνή πρόσβαση στην ενέργεια δεν εννοείται επιβίωση.

Η κοινωνία και η οικονομία θα βιώσουν καταστάσεις κατάρρευσης. Το αίτημα του φθηνού ρεύματος για τον λαό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με εκείνο της μη λεηλασίας των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων, όπως φαίνεται και στο πανό (φωτο) του συντονιστικού αγώνα για τα Άγραφα από παλιότερη κινητοποίηση…
Κ.Π.