4.116 εμβολιασμοί στο Νομό Καρδίτσας

Μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετά τις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι πολίτες 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ειδικά κέντρα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όπως ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι.
Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.
4.116 εμβολιασμοί
στο Ν. Καρδίτσας

H διαδικασία χορήγησης των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα. Συνολικά στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί 359.723 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 4.116 στο Νομό Καρδίτσας. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το Νομό, από τις δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί μέσω του σχεδίου «Ελευθερία», οι 3.579 αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ 537 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.
Παράλληλα συστήματα
Ουσιαστικά πλέον θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές, αυτή που ήδη «τρέχει» για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο γ.γ. πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιχειρησιακά, θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα.

«Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64.

Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», ανέφερε.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου:
-Η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.
-Συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου. Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.