Μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών 2023 για τις 21 Μαΐου τα κόμματα βρίσκονται πλέον σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς και ένα από τα θέματα που κυριαρχεί είναι αν και πώς θα πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος έκλεισε οριστικά το θέμα των δύο τηλεμαχιών λέγοντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης «σίγουρα μιλάμε για ένα ντιμπέιτ σε αυτήν την προεκλογική περίοδο έως τις 21 Μαΐου». Ο κ. Σκέρτσος απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δήλωσε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών, μιας με τους κκ Μητσοτάκη-Τσίπρα και μιας δεύτερης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί.

Σημειώνεται ότι στο θέμα του ντιμπέιτ ανέβασε τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνουν το γάντι, απαντώντας στην Κουμουνδούρου πως στο ντιμπέιτ θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε όλοι να έχουν την ίδια ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις και να κριθούν από τους πολίτες. «Στην προεκλογική περίοδο πρέπει να δοθούν ίδιες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα από την κυβέρνηση προσθέτουν, απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεμαχία μόνο μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, όπως είχε πει εξάλλου και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλή ο πρωθυπουργός, ότι «Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν αντιπαρατεθεί στη Βουλή πάνω από 90 ώρες, στο μεγαλύτερο ντιμπέιτ που θα μπορούσε να υπάρξει».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της εκπροσώπου Τύπου της Πόπης Τσαπανίδου, ζητά τη διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών. Μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μία μόνο με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. «Περιμέναμε μια καθαρή απάντηση για το ντιμπέιτ. Δεν τη λάβαμε. Απ’ ό,τι φαίνεται αναζητούν δικαιολογία για να κρύψουν τον κ. Μητσοτάκη για άλλη μια φορά» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Πόπη Τσαπανίδου.

Η ΝΔ φέρνει στην ατζέντα του ντιμπέιτ την «κυβέρνηση ηττημένων»

Είναι δεδομένο ότι από την πλευρά της κυβέρνησης θα ήθελαν σε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητηθεί το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και να αποτυπωθεί στο ίδιο κάδρο «η προοδευτική κυβέρνηση των Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη για την οποία μιλάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σε αυτό το θέμα επιμένει διαρκώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που συνεχίζει να κάνει λόγο για τη «διακυβέρνηση των ηττημένων», όπως έκανε και χθες στο Ρέθυμνο. Σενάριο που χαρακτήρισε υπαρκτό, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα όταν το αρνείται».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως απάντησε χθες στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «για το θέμα των debate θα τα πούμε αναλυτικά στη διακομματική».

Η πρόταση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική επιτροπή θα ζητήσεινα διεξαχθούν δυο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια. Μια με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, αλλά και μια δεύτερη μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να τηρηθεί αυστηρά ισότιμος χρόνος κάλυψης των θέσεων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

ΠΑΣΟΚ: Ντιμπέιτ με όλους, όχι επικοινωνιακό σόου για δύο

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι μία τηλεμαχία ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, «προκειμένου να το μετατρέψουν σε επικοινωνιακό σόου για δύο», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγή: iefimerida.gr