Τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα έχουν 93 πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2026 από διάφορους φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Το περιφερειακό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων εκδηλώσεων στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας για το έτος 2026.
Οι δαπάνες για τις εκδηλώσεις θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με ΑΛΕ 02.04.0071.2420908001 Π.Δ.Ε . Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα συμμετέχει στην συνδιοργάνωση έως του ποσού που αναλογεί στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού καλύπτοντας δαπάνες που θα εξειδικευτούν και θα κριθούν επιλέξιμες με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής.
Οπως αναφέρεται στην εισήγηση του θε΄ματος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κάθε έκφανσή τους, αποτελούν ένα σημαντικό τομέα του έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Με τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διαφόρων φορέων όπως Δήμοι, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, διάφορες οργανώσεις και λοιποί φορείς, στο πλαίσιο πάντα της Πολιτιστικής, Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της περιοχής, πραγματοποιείται η συνδιοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων ανάλογου περιεχομένου.
Ειδικότερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, σε όλη τη διάρκεια του έτους, συνδιοργανώνει εκδηλώσεις που έχουν σχέση με κάθε μορφή έκφρασης του τοπικού πολιτισμού, των γραμμάτων, του πνεύματος και των τεχνών οι οποίες αφενός συμβάλλουν στη διατήρηση και προβολή των ηθών και των εθίμων, της παράδοσης, του λαϊκού πολιτισμού, της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφετέρου συνδέονται με την ιστορία, τη λαογραφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τις νέες τεχνολογίες, την παιδεία, προβληματίζουν και ανυψώνουν το πνεύμα των κατοίκων, ιδιαίτερα της νεολαίας.
Οι σύλλογοι και οι φορείς γενικότερα με τους οποίους συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Καρδίτσας τις εκδηλώσεις αυτές, διαθέτουν την εμπειρία, τη γνώση και την υλικοτεχνική υποδομή, οι δε εκδηλώσεις έχουν ευρεία απήχηση στο κοινό.
Οι πολίτες επίσης έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν ποιοτικά, να ενημερωθούν για ενδιαφέροντα ζητήματα και γενικότερα με την ενεργό συμμετοχή τους, ως ζωντανό κύτταρο της τοπική κοινωνίας και ως θεματοφύλακες της παράδοσης του τόπου μας, να μεταδώσουν γνώσεις, ήθη, έθιμα και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Τζένη Σουλτανιά















