Αξιοποίηση του Παυσιλύπου: Παρεμβάσεις και η ανάγκη φροντίδας και διάθεσης για το άλσος

•Συνδυασμός ενεργειών επανέφερε το χαμένο ενδιαφέρον δημοτών και επισκεπτών

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Η φετινή εικόνα του Παυσιλύπου και η αξιοποίησή του προξένησαν θετική εντύπωση σε δημότες και επισκέπτες, αφήνοντας στην άκρη την στάσιμη κατάσταση που επικρατούσε εντός του άλσους. Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, το Παυσίλυπο εξακολουθούσε να είναι ένας κλασικός χώρος επίσκεψης που προσελκύει κόσμο με το που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες. Όμως μετά το τέλος μιας βόλτας δεν πρόσφερε αξιοσημείωτες εικόνες και γωνίες για να σταθεί κανείς περισσότερο και να επενδύσει ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του.

Φέτος, η ζωντάνια ήρθε αφότου οι τοπικές αρχές συνειδητοποίησαν πως μέσω του συνδυασμού ενεργειών, ο χώρος μπορεί να ενισχύσει τη χρησιμότητά του εντός της τοπικής κοινωνίας, ενώ και από το άλσος οι δημότες μπορούν να καρπωθούν σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα, πέρα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται τα Χριστούγεννα στο Παυσίλυπο, η καλοκαιρινή περίοδος ίσως μετατραπεί το ισχυρότερο πλεονέκτημα για το άλσος. Ένα μέρος που προϊδεάζει ήδη ζεστή φιλοξενία με το αποτύπωμα της φύσης, την ύπαρξη δένδρων και πρασίνου, όπως και τα παγκάκια για συχνά διαλείμματα, οπότε το μόνο που απέμενε ήταν η επανεκκίνηση βασικών σημείων που θα αύξαναν το γενικό ενδιαφέρον.

Παρεμβάσεις επανέφεραν το ενδιαφέρον, σε μια στάσιμη μέχρι προσφάτως κατάσταση

Οι αναμενόμενες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν φέτος, καθώς η επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου προστέθηκε στις επιλογές δημοτών ή και επισκεπτών, ενώ αργότερα έγινε η ολική αναβάθμιση της παιδικής χαράς. Άλλωστε, η παιδική χαρά στην παλιά της όψη
έμοιαζε με ένα μέρος διαβρωμένο στο πέρασμα των χρόνων, που κυριαρχούσε το χώμα, η λακκούβα, όπως και τα στάσιμα νερά από βροχοπτώσεις. Ας σημειωθεί ότι με την πρόσθεση χρωμάτων στη βελτιωμένη εκδοχή της στα υλικά και τον ειδικό τάπητα, ελάφρυνε το μάτι μας όταν αντικρίζει την ακαλαίσθητη περίφραξη του χώρου, ο οποίος βέβαια προσφέρει μια στοιχειώδη ασφάλεια στα παιδιά.

Και τα δύο σημεία στο Παυσίλυπο αποτελούν τους βασικούς λόγους για να επισκεφθεί κανείς το άλσος, ενώ φέτος η διοργάνωση του θεματικού πάρκου των δεινοσαύρων έφερε στην πόλη αύξηση επισκεψιμότητας από πλευράς σχολείων όχι μόνο από την Θεσσαλία, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Το πάρκο ήταν (και) εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αποτελούμενο από ξεναγούς, όπως και πωλητές στα χαρακτηριστικά περίπτερα που λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Η λειτουργία του είχε εξ αρχής επιτυχία στις μικρές ηλικίες, γι’ αυτό τον λόγο πήρε παράταση, το οποίο εγχείρημα συνδυάστηκε τόσο με το αναψυκτήριο, όσο και με την παιδική χαρά. Σίγουρα μετά την πρώτη απόπειρα, κυριαρχούν σκέψεις στο Επιμελητήριο Καρδίτσας -ως βασικός οργανωτής του πάρκου, ώστε αυτή η δράση να έχει ανάλογη συνέχεια με περαιτέρω βελτίωση και νέες ιδέες που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον στα παιδιά και θα προστεθεί ως γερό χαρτί στο επιχειρείν της πόλης.

Με φροντίδα και διάθεση, ανάλογη συνέχεια

Εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο πάρκο του Παυσιλύπου; Προφανώς και ναι. Το πρώτο μάλιστα στοιχείο που κρίνει την πορεία του, είναι η διαρκής φροντίδα του άλσους. Το πράσινο στοιχείο κυριαρχεί και ευελπιστούμε ο αριθμός δένδρων και φυτών να διατηρηθεί και μετά την ανάπλαση που θα γίνει στο μέλλον, βάσει πάντα και των τελικών μελετών. Η μέριμνα λοιπόν στο προσκήνιο για έναν υγιή χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα καλλιεργεί την ανάλογη συνείδηση στον καθένα από την πρώτη στιγμή που θα εισέρχεται σε αυτό. Όσον αφορά την ύπαρξη των κορακοειδών και τη συζήτηση της αντιμετώπισης, ας είναι ένα πεδίο που θα ενεργήσουν οι αρμόδιοι πάντα με την υπόδειξη των επιστημόνων και με φυσιολογικές, ανθρώπινες μεθόδους.

Άλλωστε, σε αυτή την κουραστική συζήτηση που κυριαρχεί γύρω από τα πτηνά, αναγκαίο είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να διαθέτουμε νοοτροπία που συμβαδίζει με το χρέος απέναντι στη φύση. Επιπλέον, η πορεία του Παυσιλύπου εξαρτάται και από τη διάθεση των τοπικών αρχών, εάν δηλαδή σχεδιάζουν το άλσος να είναι κέντρο των βασικών δραστηριοτήτων της πόλης, μια εναλλακτική που μέχρι πέρσι δεν εντασσόταν εύκολα στα πλάνα της περιοχής. Πλέον διατίθεται για δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο, για διοργάνωση θεματικών πάρκων ανάλογα με την εποχή που διανύουμε, για δεξιώσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια, φεστιβάλ, ακόμη και για ομιλίες πολιτικών προσώπων που επισκέπτονται συχνά το Νομό.

Το Παυσίλυπο δείχνει κατά κάποιον τρόπο το δρόμο για κάθε πράσινη γωνιά εντός της πόλεως. Υπάρχουν άλλωστε, αρκετές πλατείες σε συνοικίες που υπολείπονται σε εκτεταμένη φροντίδα, που ορισμένες φορές εγκαταλείπονται και τις θυμόμαστε όταν η βλάστηση πυκνώσει κατά την Άνοιξη και ταλαιπωρήσει γειτονιές. Όσο προχωράμε σε ένα άγνωστο αύριο που καραδοκούν ακραίες καιρικές μεταβολές λόγω κλιματικής αλλαγής, τέτοιες εστίες πρασίνου είναι σίγουρο πως θα τις εκτιμήσουμε περισσότερο.