Δύο διαφορετικές εικόνες

Εν μέσω κρίσεων, οικονομικής – υγειονομικής, πληθωρισμού και πολέμων με εγχώριες και ευρωπαϊκές πολιτικές που βυθίζουν οικονομικά μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, κάποιοι λίγοι «αυγατίζουν» τα κέρδη τους.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περυσινή χρονιά έδειξαν ότι το 43% των ελληνικών νοικοκυριών προσφεύγει σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες, συγγενείς και φίλους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα μηναία έξοδα του. Κι όταν μιλάμε για έξοδα εννοούμε τους λογαριασμούς που… τρέχουν σε μηνιαία βάση. Αυτή είναι η μια Ελλάδα που παλεύει να βγάλει το μήνα με δανεικά. Στον αντίποδα υπάρχουν οικονομικές ελίτ, που συνεχίζουν να πλουτίζουν. Σύμφωνα με την έκθεση Global Wealth Report της UBS, οι εκατομμυριούχοι (σε δολάρια ΗΠΑ) στην Ελλάδα ανέρχονται σε 79.000 άτομα!

Δύο διαφορετικές πραγματικότητες, στην εποχή που οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις γύρω μας «φωνάζουν» ότι σήμερα μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι με τη λογική του κόστους – οφέλους με το οποίο λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αυτό όμως προϋποθέτει αγώνες για ριζικές αλλαγές…
Κ.Π.