Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται εδώ και δύο ώρες όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μετά την κατάρρευση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας. Ντόμινο καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων παρατηρείται σε όλα τα μεγάλά αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και της Αμερικής δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί παγκόσμιο κόμβο. Το ντόμινο αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει τα διεθνή αεροδρόμια της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αναμένεται να επιδεινωθεί το πρόβλημα όσο περνούν οι ώρες και δεν αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, τα αεροπλάνα που αναχωρούν και πετούν προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καθηλωθεί σήμερα (28/08) μετά από ένα πρόβλημα με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του εναέριου χώρου. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας λένε ότι εφαρμόζουν περιορισμούς λόγω «τεχνικού σφάλματος».

Ο εθνικός ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας (NATS), αναφέρει σε ανακοίνωση του:

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα τεχνικό πρόβλημα και έχουμε εφαρμόσει περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρήσουμε την ασφάλεια. Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν τη βλάβη.

Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσει». Δεν παρείχαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι το προκάλεσε ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επιδιόρθωσή του.

Βλάβη στο σύστημα υπολογιστών

Νωρίτερα η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), ότι σημειώθηκε βλάβη στο δίκτυο των συστημάτων υπολογιστών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις διεθνείς πτήσεις.

Η επικεφαλής επικοινωνίας του Gatwick Bronwyn Huband δήλωσε στο CNN ότι το αεροδρόμιο προσπαθεί να καταλάβει τι σημαίνουν τα τεχνικά προβλήματα για τις πτήσεις.

Διοικήσεις αεροδρομίων όπως αυτών του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ ανέφεραν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορούν να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες, ενώ η British Airways τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με την NATS για να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος.

Η διοίκηση του αεροδρόμιου του Δουβλίνου τόνισε ότι ζητήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και ακυρώσεις ορισμένων πτήσεων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα και συνέστησε στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα να επικοινωνούν εκ των προτέρων με την αεροπορική τους εταιρεία για να μάθουν για την πτήση τους. Είπε ότι «κάποιες ακυρώσεις είναι πιθανές» και ότι ο πύργος ελέγχου μιλούσε με τα αεροπλάνα.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, δήλωσε στο CNN: «Είμαστε ενήμεροι για ένα πανεθνικό πρόβλημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που επηρεάζει τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ λειτουργεί προς το παρόν κανονικά, αλλά οι πτήσεις ενδέχεται να διαταραχθούν.

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε Ιταλία και Βρετανία

Οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με τις αεροπορικές τους εταιρείες».

Προς το παρόν προτεραιότητα δίνεται σε ελάχιστες πτήσεις μακράς διάρκειας άρα περισσότερο δαπανηρές, που αφορούν μεγαλύτερα σκάφη και περισσότερους επιβάτες.

Καθηλωμένοι για ώρες οι επιβάτες

Πολλοί επιβάτες ανέτρεξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας ότι βρίσκονται καθηλωμένοι σε αεροπλάνα, περιμένοντας να απογειωθούν, ή ότι περιμένουν για ώρες σε αεροδρόμια της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας κ.ο.κ. λόγω του «τεχνικού ζητήματος» στη Βρετανία.

Η τηλεπαρουσιάστρια Gabby Logan δήλωσε, επίσης, στο Twitter ότι βρισκόταν σε αεροπλάνο στη Βουδαπέστη και της είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι «μπορεί να μείνουμε εδώ και 12 ώρες».

Ένας μάρτυρας του Reuters που περίμενε στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, είπε ότι ο πιλότος πληροφόρησε τους επιβάτες ότι αντιμετώπιζαν καθυστέρηση 8-12 ωρών.

Μια Βρετανίδα που θα επέστρεφε στη χώρα της από την Ιταλία μιλώντας στο Sky News ανέφερε: «Μόλις έκανα check-in, στο Μιλάνο, για πτήση στις 4 το απόγευμα, και τώρα μου είπαν ότι η πτήση θα καθυστερήσει το νωρίτερο μέχρι τις 3 το πρωί».

Άλλη Βρετανίδα που βρίσκεται στο αεροπλάνο στην Τενερίφη και έπρεπε να είχε αναχωρήσει από τις 11:45 ανέφερε: «Μας έχουν ενημερώσει και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μας είπαν για ελάχιστη καθυστέρηση 7 ωρών προς το παρόν, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει».

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα σε αεροπλάνα στους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης ή σε κτίρια του αεροδρομίου, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και αλλού, περιμένοντας να αναχωρήσουν σε μια μέρα αιχμής λόγω δημόσιας αργίας σήμερα σε μέρη της Βρετανίας.

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν μέσα σε αεροπλάνο καθηλωμένο στον διάδρομο προσαπογείωσης με προορισμό τη Βουδαπέστη είπε ότι ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για ενδεχόμενη καθυστέρηση 8-12 ωρών.

Σταδιακή επαναφορά της κανονικής λειτουργίας πτήσεων ανακοίνωσε η NATS

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι “εντόπισε και επιδιόρθωσε” το τεχνικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που χρησιμοποιούν τον βρετανικό εναέριο χώρο.

“Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία“, ανέφερε η NATS σε ανακοίνωσή της.

“Έπεσε” το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας. Ακόμη δεν είν αι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερ.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.