Απελπιστική κατάσταση σε Κρανιά, Αγ. Αναργύρους και Αγναντερό, αγανακτισμένοι οι κάτοικοι μετά τη νέα καταστροφή (φωτο)

Οργή, θλίψη, αλλά και διαρκής προσπάθεια από τους κατοίκους των χωριών Αγναντερού και Κρανιάς να διώξουν τη λάσπη από τις οικίες και τις επιχειρήσεις τους μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ντάνιελ».

Τα χωριά επλήγησαν σοβαρά από την κακοκαιρία, με τους κατοίκους να βιώνουν ξανά μια οδυνηρή εμπειρία, πιο βαριά σε σχέση με το φαινόμενο του Ιανού το 2020. Σπίτια στο εσωτερικό τους πλημμυρισμένα, κατεδαφισμένα. Ο βίος των ανθρώπων παραβιάστηκε πάλι από τα ορμητικά νερά, φέρνοντάς τους σε μια μακρά αβεβαιότητα και απόγνωση για τις απώλειες των περιουσιών τους.

Στην Κρανιά, σημαντικός αριθμός σπιτιών έχουν γκρεμιστεί, άλλα είναι ετοιμόρροπα, με τους πληγέντες κατοίκους να βρίσκουν καταφύγιο σε γείτονες. «Βλέπουμε ανάστατοι τις καταστροφές. Το νερό εισχώρησε σε έπιπλα που διαρκώς βγαίνουν ακατάλληλα και τα βγάζουμε εκτός σπιτιού για πέταμα. Η λάσπη ανυπόφορη, γεγονός που δεν αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο βαθμό τότε στον Ιανό. Αυτή τη φορά μας κατέστρεψε, όσα είχαμε σε υπάρχοντα πλέον δεν υπάρχουν», σημειώνουν ανάστατοι οι κάτοικοι.

Στον οικισμό των Αγίων Αναργύρων η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, με χωματόδρομους να έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη, ομοιόμορφη μάζα λάσπης. Σπίτια κατεδαφισμένα, ζωικό κεφάλαιο αλλά και αγροτικά προϊόντα χάθηκαν μονομιάς από τη μανία του νερού. «Δεν μας απέμεινε τίποτα. Βγάζουμε από τις αποθήκες συνεχώς όσα προϊόντα είχαμε αποθηκεύσει. Χάθηκαν όλα μέσα στο νερό και τη λάσπη», συμπληρώνουν.

Στο Αγναντερό και ιδίως στα πρώτα σπίτια, η καταστροφή είναι μεγάλου μεγέθους, περιγράφοντας οι κάτοικοι ότι έσωσαν τελευταία στιγμή τους δικούς τους ανθρώπους. «Εάν δεν ήμασταν εδώ να ανεβάσουμε τους ηλικιωμένους μας γονείς στο επάνω όροφο, δεν θέλουμε να φανταζόμαστε τι θα είχε συμβεί. Ανυπολόγιστης αξίας οι καταστροφές σε οικοσκευές, έπιπλα. Ποιός θα κάτσει ανάμεσα πλέον σε αυτά τα πράγματα; Ρωτάμε που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που θα μας προστάτευαν μετά τον Ιανό. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Κανείς δεν ήρθε να μας βοηθήσει παρά μόνο εθελοντές από Καρδίτσα που τους αξίζει ένα τεράστιο μπράβο», τονίζουν χαρακτηριστικά.