«Καθοριστικό στοιχείο για την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών των Θεσσαλών»

«Τα νερά για τη Θεσσαλία αποτελούν καθοριστικό στοιχείο για την ασφάλεια της ζωής και των περιούσιων των κατοίκων της» επανέλαβε ο Τάσος Μπαρμπούτης μέλος της ΕΔΥΘΕ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γιάννη Κολλάτου «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» στη «Θεσσαλία Τηλεόραση».

Εδώ και χρόνια άλλωστε η ΕΔΥΘΕ (Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας) υπογραμμίζει ότι το θέμα των νερών έχει να κάνει με την ασφάλεια της Θεσσαλίας, κάτι το οποίο είχαν θέσει ως πρώτο ζητούμενο στην αναφορά που είχαν υποβάλει για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρμοδίους Υπουργούς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των πολιτικών κομμάτων.

Μίλησε για αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα από την πολιτεία, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι στον πόλεμο με την πλημμύρα η μάχη δίνεται στα βουνά και όχι στον κάμπο. Επίσης έκανε λόγο για «έλλειψη πίστης» στη σημασία του έργου στον Ενιππέα ποταμό, γι’ αυτό όπως είπε και έχει καθυστερήσει η ένταξη του στο πρόγραμμα στων ΣΔΙΤ.

Ο κ. Μπαρμπούτης υπογράμμισε επίσης ότι έπρεπε να υπάρχει ένα masterplan για όλα τα έργα, Μουζάκι, Ενιπέας, Πύλη κλπ με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να έχει γίνει προσπάθεια ωρίμανσης τους. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι το φράγμα στο Μουζίκοι θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, ενώ όσο περνά ο καιρός το κόστος μεγαλώνει πχ στις απαλλοτριώσεις αφού μπήκαν μέσα σπίτια, καλλιέργειες, βιοτεχνίες.

Το μέλος της ΕΔΥΘΕ στάθηκε και στα ημιτελή έργα του Αχελώου, λέγοντας ότι αν η κακοκαιρία Ντάνιελ χτυπούσε λίγο πιο δίπλα θα ξεθεμελίωνε όλα τα έργα. «Καλά κάνει η δικαιοσύνη και προχωρά σε διερεύνηση για τις πλημμύρες.

Τη δουλειά της κάνει. Που είναι η δικαιοσύνη τόσα χρόνια που υπάρχει από τους επιστήμονες έκθεση κινδύνου για τα έργα του Αχελώου;» ρώτησε προσθέτοντας ότι κινδυνεύουν να χαθούν 500 εκατ σε μια νύχτα και να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες από τα ημιτελή έργα του Αχελώου. «4,5 χρόνια δεν έφταναν στον ΣΥΡΙΖΑ να τα κατεδαφίσει; Στο Μητσοτάκη δεν έφταναν 4,5 να τα προχωρήσει; Ούτε ο ένας ασχολήθηκε ούτε ο άλλος» είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα έργα ασφάλειας στα νερά δεν είναι «πιασάρικα» επικοινωνιακά (όπως πχ μια ασφαλτόστρωση), ωστόσο επί της ουσίας είναι πολλαπλού σκοπού αφού θα συνεισφέρουν στις αρδεύσεις, θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και θα πιει ο κόσμοςνερό από επιφανειακά ύδατα.
Κ.Π.